АКТУЕЛНО:

Српске институције добијају своју зграду у Вуковару

Обнова Српског дома требала би ускоро да буде завршена па ће тако српске организације у Вуковару добити своје просторе које ће због мултифункционалности зграда моћи да користе за различите догађаје.

На подручју града Вуковара, осим зграде Заједничког већа општина, не постоји нити један други објекат у власништву српских институција који може да послужи за организацију различитих предавања, трибина и пројекција те за коришћење пословних простора.

Поводом обнове старе зграде и изградње нове дворане које се налазе у близини самог центра Вуковара, одмах поред Саборног храма Светог Николаја, одржана је и редовна седница управног одбора за обнову Српског дома на којој су присуствовали и извођач радова те архитекта који контролише радове и уређује интеријер зграде.

– Трудимо се да стари објекат буде обновљен у наредна два месеца и да га конзервирамо те да још обезбедимо средства за нови објекат који је у изградњи, односно мултифункционалну дворану коју планирамо да оспособимо да буде вишенаменска и да наша заједница може да је користи из црквеног, културног па и политичког домена – прича председник управног одбора за обнову Српског дома  у Вуковару Војислав Станимировић.

Ако се обезбеде потребна финансијска средства за завршетак изградње дворане, све би требало да буде завршено до краја септембра ове године, када би требало да буде готово и уређење околине.

– Обнову старе зграде Српског дома је финансирала Република Србија са милион евра, а милион и по куна је обезбеђено из Фонда за обнову Града Вуковара. Надамо се да ћемо један део средстава још обезбедити из Фонда, а видећемо шта ће још недостајати везано за опрему саме зграде па ћемо због тога морати још са стране затражити нека нова средства – објашњава Станимировић финансијске аспекте обнове.

Радови су подељени у три фазе

Доњи спрат Српског дома предвиђен је за библиотеку, свештеничке канцеларије и канцеларије српских организација и удружења, док ће изнад бити сале за састанке, а у поткровљу смештајни капацитети за госте који буду учествовали на различитим догађајима у Вуковару.

У јануару 2018. године је направљена пројектна документација и и добијена грађевинска дозвола. Четири месеца касније кренуло се са извођењем радова.

– Сами радови су подељени у три фазе. Први део радова односи се на реконструкцију предњег уличног дела зграде, а што се тога тиче радови су 90 одсто завршени. Очекујемо у наредних месец дана да тај део обнове у потпуности буде завршен. Друга фаза радова је мултифункционална дворана коју градимо. Унутра су стављене инсталације, превиђени су разводи за санитарије, расвету и све оно што је довољно да би могло да се приђе коначном уређењу. Отприлике 60 одсто ове инвестиције је завршено. Крај обнове дворане, ако све буде испраћено финансијски, очекујемо за три до три и по месеца. Остаје нам још трећа фаза обнове, а то је околина. Ту спадају приступне цесте и стазе, паркинг, зелене површине, кишне и фекалне канализације, односно све оно што је грађевинском дозволом условљено да се мора извести – појашњава како теку радови пројектант и контролор радова Јосип Видековић.

Зграда Српског дома у Вуковару је у заједничком власништву Српске православне црквене општине Вуковар, Заједничког већа општина те Српског народног већа, а купопродајни уговор између садашњих власника и претходног власника „Велепромета“ потписан је у марту 2017. године. Откуп овог објекта износио је 1.650.000 куна, а највећи део од 1.300.000 исплатило је Српско народно веће, док је нешто раније полог од 350.000 куна платила Српска православна црква.

Седници управног одбора и контроли радова присуствовали су, уз Војислава Станимировића и Јосипа Видековића, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, потпредседник Српског народног већа Александар Милошевић, представник фирме која изводи радове Јово Вуковић, парох друге парохије вуковарске протојереј-ставрофор Миљен Илић те председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић.

Преузето са: СРБИ.hr

 

Нема коментара

Напишите коментар