АКТУЕЛНО:

Српски народ не може да се помири с тим да Косово буде изван Србије

Патријарх српски Иринеј рекао је данас да српски народ не може да се помири са тим да Косово буде изван Србије и да то, како је навео, „у нашу главу не може да уђе“.

– Да царски Призрен, у коме су царовали Милутин и Душан. Да Пећка патријаршија, која је званична резиденција српског патријарха и српске цркве буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе – оцијенио је патријарх Иринеј за портал sabornik.net.

Он је рекао да је српска „велика трагедија“ то што није ништа учињено да се народ који је 1999. године протјеран врати на Косово.

– Многи желе, али немају гдје – рекао је Иринеј.

Патријарх је навео да је прошле године био на Косову и да је обишао већи дио територије.

– То није живот. То је живот без слободе и без икакве наде у неку бољу будућност. Али се боре и желе да остану. А са друге стране, власти чине све да их тамо буде мање – рекао је Иринеј.

Он је рекао да су Албанци „на начин који су примијенили освојили Косово“, али је истакао да га нису освојили ни у рату, него „благодарећи свјетским пријатељима“ који су му омогућили да се населе на Косову.

– У томе их је у многоме помагао свијет, да не кажем које државе. Тако данас, ја кад сам први пут дошао у Пизрен, тамо је било 16.000 Срба, сада их има 20 душа. Тако је и у Приштини и у Пећи и у Ђаковици – рекао је он.

Вест преузета са: rtrs.tv

Коментари
  • Tako ste i vi osvojili Vojvodinu i BiH. Jedino vas je se Hrvatska na vrijeme oslobodila….

    субота, 07. март 2020.

Напишите коментар