АКТУЕЛНО:

Становништво Босанског Грахова против спалионице отпадних гума

БОСАНСКО ГРАХОВО, 12. ОКТОБРА /СРНА/ – Становништво Босанског Грахова и локална власт противе се спалионици отпадних гума коју у овој општини планира да покрене локална циглана, јер сматрају да би то представљало еколошку катастрофу.

Специјалиста санитарне хемије Милка Видовић рекла је да би спалионица гума у Босанском Грахову изазвала велике проблеме.

„Овај процес пирализе ауто-гума има бројне негативне посљедице по здравље, утиче на репродуктивне органе, садржи канцерогене материје“, навела је Видовићева.

На данашњој трибини у основној школи у Босанском Грахову, којој је присуствовали мјештани, представници општине, руководство циглане и стручњаци за прераду гуме истакнуто је поручили су да ће водити борбу да ово постројење не почне са радом кроз разне активност, истичући да су већ у контакту са бројним еколошким удружењима у БиХ.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран рекао је Срни да је циглана у поступку добијања дозвола за покретање постројења за третман отпадних гума али да су локална заједница и становници искључиво против тога.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Душко Радун поручио је да ће учинити све да заштити интересе становништва Босанског Грахова, као и да природа остане нестакнута.

„Друге средине биле би срећне да имају овакве природне љепоте као што су Шаторско језеро, пећину Леденицу, стотине извора питке воде и шумско богатство“, навео је Радун.

Он је истакао да ово не смије постати политичко питање већ искључиво питање опстанка и останка на земљи предака, те да локална власт мора учинити све што је у њеној надлежности да се заустави намјера за покретањем постројења.

Мјештанин Вељко Арежина истакао је да ће становништво водити борбу против покретања тог постојења и да неће дозволити да неко у Босанском Грахову уништи чист ваздух и земљу.

„Ово би био велики проблем и за Хрватску јер је ово у непосредној близини за границом“, додао је он.

Милорад Маџарић, директор циглане „Брик“ у Босанском Грахову у којој се намјеравају покренути постројење за третирање отпадних гума, каже да ће постројење бити покренуто када добију одређене дозволе и тврди да прерада није штетна по здравље људи и околине.

Преузето са: srna.rs

Нема коментара

Напишите коментар