Стари спортови и народни обичаји и даље привлаче такмичаре

Манифестација „Дани завичаја, фолклора и обичаја“ одржана је јуче у Борову у организацији Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине.

Недеља је ујутро, али је простор Спортских терена „Озрен“ на боровској Савуљи испуњен мештанима и гостима који су дошли да се окушају у старим спортовима или бар да бодре своје фаворите који су учествовали у спортском делу 13. по реду манифестације „Дани завичаја, фолклора и обичаја“.

Ако неко и даље негује обичаје свог завичаја, онда су то дефинитивно Срби који су у другој половини прошлог века дошли у Борово и околна места са подручја око планине Озрен и посавских села која се данас налазе у Босни и Херцеговини. Док су такмичари одмеравали снаге у старим спортовима, игралиштем су одзвањали звуци шаргије и виолине, а гости су нашли освежење и заклон од сунца под шаторима.

– Као и претходних дванаест и ове године такмичимо се у играма које смо донели из наших завичаја и овде са мештанима и гостима из околних места, али и Републике Српске и Србије одржавамо ту традицију живом. Имали смо среће у претходне две пандемијске године, да у време када одржавамо такмичења мере буду ублажене и да је окупљање било дозвољено. Истина, тада је било мање народа, али је зато сада много више. Има доста омладине и деце, као и старијих грађана и надамо се да ће тако бити и убудуће. После спортског дела имамо кратки културно-уметнички програм, а након тога и ручак за све учеснике. Ова манифестација је већ постала бренд нашег Борова, много нам значи да одржавамо нашу традицију, да млади знају како се некад играло на ливадама и игралиштима као и да знају где су им корени – појашњава председник Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине Рајко Лукић.

Што се тиче дела манифестације због којег су гости углавном и дошли, оног спортског, такмичари су имали прилику да своју снагу и вештине опробају у неколико дисциплина. Почело је омиљеним хобијем локалних мештана балотањем, а наставило скоком у даљ из места где су доминирали нешто виткији такмичари. Упоредо се играо мали фудбал где су, уз домаћина учествовали гости из ЈагодњакаБрода из Републике Српске и ветерани из Србобрана.

Показао да је најјачи у две дисциплине

Деца су се такмичила у трчању у врећама и ношења јаја у кашики, док су у овој другој дисциплини спретност окушале и даме. Гости су највише уживали у повлачењу штапанавлачењу конопца и „краљевској дисциплини“ бацање камена с рамена. У овим дисциплинама видели смо „најјаче од најјачих“, а посебно се истакао Синиша Грабовац из Брода, победник у дисциплинама повлачење штапа и камена с рамена, а са својим тимом освојио је друго место у навлачењу конопца, изгубивши у финалу од домаћина.

– Осећај је фантастичан мада сам овде већ неколико година и увек сам међу три првопласирана такмичара, а иако је конкуренција јака, некако се изборим за добар пласман. Најважније за победу у оваквим спортовима је имати спој генетике, технике, снаге и искуства. Иначе код нас у Броду имамо сличну манифестацију која се назива „Соколске игре“ па учествујем и тамо. Најновије су одржане пре неких седма дана тако да сам редован у оваквим такмичењима. Сваки пут се наше Српско-спортско удружење „Пријатељи“ радо одазове на ово дружење, ово су дивни домаћини, тако да нам је увек одлично и без обзира на пласман, увек се лепо проведемо – препричава Синиша своје утиске из Борова.

За овакве спортове, као уосталом, и за све друге, потребан је тренинг. На тај начин такмичари уче нове технике, тактике и јачају физички. А како се „Пријатељи“ припремају и како тренирају, рекао нам је Синиша.

– Углавном су то тренинзи у кафани. За кафанским столом дижемо флаше и чаше. Шалим се, немамо посебне тренинге, углавном смо сви фудбалски ветерани. На оваквим манифестацијама се трудимо да испоштујемо домаћине као и све организације које нас позову. Иначе смо удружење сличног типа па се увек радо одазовемо позивима на дружење – закључује кроз шалу Синиша Грабовац.

Душан Велимировић

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар