ШТО ВАЖИ ЗА ГОТОВИНУ, НЕ ВАЖИ ЗА ЈОВИЦУ: И у пресуди Станишићу и Симатовићу Хаг на делу показао дупле аршине

Изрицањем пресуде бившим челницима Државне безбедности Франку Симатовићу и Јовици Станишићу, у среду у Механизму за кривичне судове у Хагу, пропали су вишедеценијски покушаји да се државном врху у Београду припише директна кривица за рат у Хрватској и Босни и Херцеговини.

Безбедњаци су добили по 12 година за помагање злочина у Босанском Шамцу, одакле је, по слову оптужнице, протеривано и убијано несрпско становништво, док није доказана веза са догађајима у Барањи, Западном Срему, Крајини и Славонији у Хрватској, као и у Бијељини, Зворнику, Добоју, Санском Мосту и Трнову у БиХ, нити да су били део удруженог злочиначког подухвата. Пресуду због смрти није дочекао некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић, док је бивши лидер Србије Милан Милутиновић ослобођен, као и начелник Генералштаба Војске Југославије Момчило Перишић.

Адвокат Зоран Живановић каже, за „Новости“, да је веома важно што је доказано да Симатовић и Станишић нису били део удруженог злочиначког подухвата:

– Видећемо шта ће тачно писати у целокупној пресуди када буде објављена. Целокупно гледано, за Хрватску и БиХ осуђени су лидери Срба са тих подручја попут Радована Караџића и Милана Мартића, али не и политичари из Београда. Ова пресуда Станишићу и Симатовићу је баш оно што је рекло Апелационо веће које је после првостепене ослобађајуће пресуде вратило поступак на почетак, а то је да је било грешака у пресуди у делу који се односи на Босански Шамац. За овај злочин су осуђени локални Срби, а Симатовић и Станишић јер су им помагали. Пресуда је у суштини један компромис, да се оправда њихов досадашњи боравак у затвору.

Двојац безбедњака је осуђен, јер је знао за злочине у Шамцу, али није доказана њихова веза са паравојним формацијама – Шкорпиони, Добровољачка гарда, Шешељевци… Они су, како је образложено, ангажовали инструкторе да обучавају Црвене беретке, али није доказано да су припадници ове јединице починили злочине.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је последња хашка пресуда „слика и прилика политичког деловања Хашког трибунала“ и питао има ли краја освети српском народу, као и да не зна само за шта нам се толико свете“.

– Увек можемо да говоримо ко је одговоран за сукобе на простору бивше Југославије, али страховито је важно да укажемо на чињеницу да су у предметима Анте Готовине и Младена Маркача промењена правила и судска пракса. Рекли су да мора да се види лични утицај у зони деловања поменутих лица, да мора да постоји акт или наређење у позиву на злочине – истакао је Вучић.

Додаје да је то био разлог, како је чуо, да су неке хашке судије узеле огроман новац у Загребу за промену правила, иако не жели да у то верује:

– Не искључујем могућност да неке земље покрену истрагу по том питању. Тада су променили судску праксу и то је био разлог да и Готовина и Маркач, али и Перишић, а првостепено Симатовић и Станишић буду ослобођени одговорности. Три године касније када су правоснажно били ослобођени по жалби тужиоца поново се суди Симатовићу и Станишићу и после три године се поново мења судска пракса и враћа на оно старо и буду осуђени за злочине у Босанском Шамцу без удруженог злочиначког подухвата.

Према речима председника Скупштине Ивице Дачића, „термин удружени злочиначки подухват измишљен је са жељом да се догађаји повежу са државом што није успело ни у једном случају, ни код Станишића и Стаматовића“:

– Сигуран сам да никакве злочине нису починили, познајем их из времена Милошевића. Пресуда није коректна према њима и надам се да ће у даљем процесу доћи до неке ревизије првостепене пресуде. Пресуда је лако оборива, али са друге стране то некад није битно, када неко хоће неког да осуди.

ПЛЕНКОВИЋ: НИСМО ЗАДОВОЉНИ

У СЛУЧАЈУ Симатовића и Станишића пало је 98 одсто оптужнице, а то што нису криви за догађаје у Хрватској, није се допало политичарима у Загребу.

– Верујемо да ће у жалбеном поступку Резидуални механизам узети у обзир њихову улогу на адекватан начин. Дакле, поздрављамо овај део, али, с обзиром на њихову улогу у деведесетим годинама, не можемо рећи да можемо бити задовољни и да је донесена праведна пресуда – рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Новости
Нема коментара

Напишите коментар