Завршен јубиларни 40. Видовдански сабор у Боботи

Песници, глумци амартери, ликовњаци, ватрогасци, ловци, шахисти, фудбалери и фолклораши окупили су се и ове године на традиционалном Видовданском сабору у Боботи.

Наступом културно-уметничких друштава у Боботи је у недељу 27. јуна завршен јубиларни 40. Видовдански сабор. Програм затварања започео је дефилеом учесника улицама Боботе, а онда су на сцену, поред домаћина из Боботе, изашла и гостујућа друштва из Двора на Уни, Борова и Вуковара.

Гости из Двора на Уни у Боботи су други пут и задовољни су домаћинима и њиховим гостопримством.

– Наше друштво делује у склопу СКД Просвјета као један од шездесетак пододбора и у свему што радимо имамо подршку наше општине. Немамо никаквих потешкоћа у раду, услови су добри и задовољни смо. Током године у Двору одржавамо четири манифестације и то Светосавску академију, Ђурђевдански концерт, концерт за Дан општине односно Малу Госпојину и годишњи концерт за Митровдан. Рад нашег друштва обновљен је 2003. године у оквиру Просвјете и тренутно имамо шездесетак чланова у три фолклорне секције, а имамо и драмско-рецитаторску и ликовну секцију – прича председник пододбора СКД Просвјете из Двора на Уни Маријан Јаношевић.

У Двору на Уни српско становништво је одувек било најбројније и то се није променило ни данас упркос свему што се издешавало деведесетих година прошлог века.

– И поред тога што млади људи напуштају општину и одлазе у свет трбухом за крухом то не утиче на националну структуру становништва наше општине јер одлазе сви подједнако. То не треба да чуди јер и невоље су нам исте – објашњава Јаношевић.

Гости из Двора у Боботи су били и прошле године, а Бобоћани су им узвратили посету. Сада су наставили сарадњу и дружење па се у Боботи већ осећају и као домаћини.

Друштво је наступило са дечјом групом која је извела игре из Студенице, са женском етно групом која је извела песме са Баније и Подгрмеча, ветеранима који су извели сплет банијских песама и на крају са женском групом која је одиграла Црну траву.

Видовдански сабор је манифестација која окупља не само фолкорна него и спортска, ловачка и ватрогасна друштва, наступају ту и песници, и ликовни уметници и глумци аматери, а своје умеће и производе приказују и кулинари и занатлије.

– Сабор је отворен традиционалним окупљањем наших песника и сценским приказом Видовдана у извођењу КУД-а Ђоко Патковић из Боботе. Манифестација је настављена у суботу такмичењем у гађању глинених голубова, а отворена је и ликовна колонија. Драмска секција пододбора СКД Просвјете из Боботе увече је извела још један сценски приказ Видовдана. Данас је одржан шаховски турнир, организована је утакмица између пионира боботског Борца и овдашњег Добровољног ватрогасног друштва, а одржано је и такмичење ватрогасних друштава. У другом делу дана имали смо изложбу слика насталих на овој и прошлим колонијама и ово вечерас је само финале којим ћемо завршити ово наше четрдесето видовданско окупљање – каже председник боботског пододбора Просвјете Светислав Микеревић.

Четрдесет година трајања потврђује да манифестација у Боботи има своју публику и људе вољне да на њој учествују. С обзиром на то да траје три дана на њој прилику да покажу своје умеће и рад имају чланови разних удружења и људи разних интересовања.

– Ово је једна од већих манифестација културног аматеризма на подручју Вуковарско-сремске жупаније која окупља велики број учесника. Манифестацију финансира Савет за националне мањине Републике Хрватске, а помажу је све наше институције од Просвјете преко општине Трпиња па до СНВ-а и ЗВО-а закључује Микеревић.

И прошлогодишњи и овај, управо завршени, Видовдански сабор изнесен је домаћим снагама због потешкоћа са преласком државне границе изазваних строгим епидемиолошким мерама. Та чињеница ипак није омела организаторе нити умањила број учесника и занимање публике.

Сви програми били су добро посећени а финално окупљање фолклорних друштава било је свакако најпосећеније. Одржано је на малофудбалском игралишту Фудбалског клуба Борац па је и публика могла да се окупи у великом броју.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар