АКТУЕЛНО:

Свечана скупштина ЗУ Крушево Брдо

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ окупило је своје земљаке и пријатеље по седми пут. Манифестација се одржала 19.11.2022. године у пуној сали “Немус“ у Ђурђеву уз присуство високих званица из Покрајинске Владе, Града Новог Сада, представника Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, представника Општине Жабаљ, Котор Варош, Туристичке организације Жабаљ, али и представника Савеза крајишких удружења, Српских крајева и других завичајних удружења. Такође, ту су били представници Влашићана, Теслићана, Угодновићана, људи са подручја Влашића, Вучје планине, Озрена, Мајевице, Требаве, Мањаче, Суботице, Зрењанина, Сомбора, Шапца и читаве Војводине.

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ је у претходних годину дана, поред тешких услова и мера услед ситуације са корона вирусом успело да превазиђе препреке и одржи темпо и корак са плановима. Учествовали су на Сајму завичаја одржаном у фебруару 2022. године у Новом Саду на којем су поносно представили своју културу, традицију и обичаје пред више од 5.000 посетилаца. Успешно су организовали Младу Недељу у Крушеву Брду и на скупштини су се захвалили Општини Котор Варош, која је на предлог ЗУ “Крушево Брдо“ пут довела у стање коришћења тако да се несметано могло доћи до Зборишта на којем је традиционално пети пут послужена сопра за госте из матице и околних села. Такође, у организацији ЗУ “Крушево Брдо“ одржан је седми ревијални турнир у Крушеву Брду уочи Видовдана, после чега је уз подршку Општине Котор Варош била припремљена свечана вечера, уз пратњу традиционалних инструмената виолине и шаргије.

У току 2022. године руководство ЗУ “Крушево Брдо“ може се похвалити значајним посетама високих представника власти из Републике Србије, како Крушеву Брду тако и Котор Вароши. Тада се у разговору са представницима Општине Котор Варош дошло до заједничке идеје да се обнови Основна школа у Крушеву Брду, која ће бити уступљена завичајном удружењу на коришћење. Део средстава ће издвојити Општина Котор Варош у нади да ће се у ову акцију укључити и остале организације, привредни субјекти и донатори. Пројекат и уговори су припремљени, а почетак радова очекује се у пролеће 2023. године.

Председник ЗУ “Крушево Брдо“ Јерко Марић је истакао да је пресрећан јер су људи дошли са свих страна.

– Пресрећан сам, дошли су људи из завичаја, из Немачке, Аусрије, Љубљане, Бања Луке, нема места у Војводии из којег овде вечерас нема људи. Ова окупљања су добра јер дођу људи са свих страна друже се и упознају. Окупљамо се, ширимо познанства и пријатељства. Овде су вечерас присутни начленик Општине Котор Варош Зденко Сакан и заменик начелника Општине Котор Варош Младен Тривуновић, ту је и председник Општине Жабаљ Урош Радановић, као и представници Покрајинске Владе и Града Новог Сада. Ово није само дружење већ интерес целог српског народа да би се одржали односи, контакти и сарадња, истакао је Марић.
Јерко Марић се захвалио свима који су учествовали и учествују у раду и активностима ЗУ “Крушево Брдо“.

Начелник Општине Котор Варош Зденко Сакан изразио је задовољство због присуства скупштини, али и због изузетне сарадње са ЗУ “Крушево Брдо“.

– ЗУ “Крушево Брдо“ редовно код нас одржава скупове и дружења и док се дешавају овакве манифестације, док живи ово удружење и Крушево Брдо ће живети. Задовољство је бити овде.
Раденко Перишић из Крушева Брда истакао је значај чувања традиције и обичаја:
– Радује ме што се ови људи сећају свог завичаја и што нас позивају да дођемо. Радује ме што чувају традицију и обичаје, што се окупљају, друже и помажу једни другима. Највише ме радује што долазе у завичај и имају пуну подршку наше локалне заједнице.

Приликом скупштине додељена су признања свима који су пружали и даље пружају несебичну подршку раду ЗУ “Крушево Брдо“, а то су на првом месту председник Општине Котор Варош Урош Радановић и заменик начелника Општине Котор Варош Младен Тривуновић. Такође, додељене су захвалнице заслужнима за организацију ове вечери.


Након званичног дела гости су могли да уживају уз музику и песму изворне групе “Наше вријеме“.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар