Одржан састанак у Београду: Удружења и институције Србије и Републике Српске уједињене у циљу да се заштити имовина Срба из Федерације БиХ

Састанак на тему очувања и заштите имовине Срба из Федерације БиХ одржан је у Београду 19. новембра у организацији Удружења Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БИХ- Београд уз подршку 25 удружења која су се ујединила са једним циљем- да избегли и прогнани Срби са ових простора не би остали без својих поседа што пре и у што већем броју поднесу захтеве за повраћај имовине на коју имају право.

Скупом је председавао председник Удружења Срба из Бос.Крајине у Федерацији БиХ Драган Дивјак, а међу учесницима реч су узели и директор Фонда за избегла и расељена лица АП Војводина Александар Ђедовац, координатор  канцеларија за правну помоћ Владе Републике Српске Ђорђе Радановић, испред Комесаријата за избеглице и мограције Р. Србије Ивана Ћурко, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, начелник у Републичком секретаријату за расељена лица и миграције Р.Српске Радован Грајић,  координатор за утврђивање стања српске имовине на подручју Федерације БиХ Гојко Кличковић, помоћник градоначелника Грахова Мирослав Бирчак, као и представници Удружења која се боре за заштиту имовинских права Срба у Федерацији БиХ.

Према речима Драгана Дивјака удружења чине све што је у њиховој моћи,  одржавају састанке и у другим градовима, по Војводини, Федерацији и Р.Српској попут недавног састанка у Приједору,  али се пуно не може учинити ако се држава Србија не укључи у заштиту имовине Срба у овим деловима БИХ.

“Ми смо ту са циљем да наставимо да чувамо нашу имовину, коју су наши стари стекли и очували. Нисмо на време решавали оставинске расправе и од 1946. људи нам се расељавају, а земља остаје пуста. Они су ставили шапу на имовину из 1946. узели карте из аустроугарске и позивају се на отоманске карте и тако одузимају ту земљу. Молимо руководство Србије и Српске да нам помогне и подржи нас у раду како бисмо још више утицали на наше људе да пријаве и поднесу захтеве за повраћај имовине. Потребно је да се људима који су се вратили пружи већа сигурност, да се обезбеде бољи услови живота, јер многа села и општине немају ни струје ни воде, нема учитеља, доктора, продавнице… Данас нема српских представника у институцијама у Санском мосту, Кључу, Крупи, Кладуши, Бихаћу… Да би се то променило, потребно је прво олакшати начин добијања двојног држављанства људима из тих крајева који живе у Србији, такође и личних докумената, како бисмо 2024. на локалним изборима у Федерацији направили преокрет”, поручио је Дивјак подсећају да  је пре рата у Федерацији живело 542 хиљаде Срба, 2013. десетоструко мање, а данас, процењује, ни 40 хиљада.Дивјак је повукао да ће се закључци са овог састанка упутити представницима институција Србије и Српске.

Испред Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Војоводине директор Александар Ђедовац  истакао је подршку раду удружења и да ће акценат убудуће ставити на разговор са представницима истих, јер жели да чује шта је то што Фонд може да учини и помогне када су прекодрински Срби у питању.

“Институције треба да присуствују оваквом скупу и сматрам да је срамота да не дођу, а Удружења треба да се сложе око овог питања јер ово није питање ко кога воли или не воли него је ово питање опстанка. Морамо да се ујединимо и да заједно радимо”, закључио је Ђедовац.

О томе шта је у оквиру Владиних канцеларијих Српске урађено у вези  са заштитом имовинских права Срба у Федерацији БиХ од маја 2018.године говорио је координатор канцеларија Ђорђе Радановић и позвао још једном све који имају имовину у том делу Босне и Херцеговине да поднесу захтеве за повраћај имовине или да се јаве Канцеларијама за правну помоћ Републике Српске.

“Решење је могуће и за оне којима је имовина већ одузета. У наше канцеларије стигло је више од 10.000 предмета до сада. Најважније је да сваки Србин који има право на непокретност пошаље захтев у надлежни суд. Важно је рећи да постоји законска могућност на основу члана 60 и члана 41 Закона о земљишним књигама да се поднесе приговор и исправи грешка. Пошто суд по службеној дужности усклађује књиге, по службеној дужности може и да исправи грешку. Неопходно је ажурирати  матичне књиге, а врло важно је информисати људе. Ми радимо на томе и зато имамо канцеларије у Београду и Новом Саду где се људи могу такође обратити за помоћ”, указао је Радановић и навео да је након  конференција одржаних у Требињу 2021.  и Бањој Луци ове годин, закључено да треба наставити и учврстити координацију органа Србије, Републике Српске и Федерације БиХ у складу с надлежностима ради планирања и остваривања континуитета деловања.

Колико је стање на терену забрињавајуће упозорио је је Гојко Кличковић, координатор за утврђивање стања српске имовине на подручју Федерације БиХ наводећи да усклађивањем земљишних књига и катастарских података са стварном ситуацијом на терену, велики број избеглих би могао да остане без поседа. Напуштена земља коју деценијама власници не обрађују, неискрчене шуме, али и некретнине могле би да добију нове власнике уколико се избегли Срби не јаве на време. Тренутно је у таквој опасности 6.500 катастарских јединица само у Унско-санском и ливањском кантону.

„Сад се користе тренутни закони да се та имовина узурпира, довољно је да не нађете човека на адреси или оставите на огласној табли у општини и да после одређеног рока та имовина буде укњижена у шумска газдинства или неку недефинисану имовину“, навео је Кличковић.

Оперативну ситуацију изнео је и начелник у Републичком секретаријату за расељена лица и миграције Р. Српске Радован Грајић који је напоменуо да је неоходно да се сарадња између институција Српске и Србије подигне на виши  ниво, да су потребна средства у буџету за ова питања и њихово решавање, као и одговорност људи који руководе.

“Морамо направити искорак јер је залеђе Републике Српске српска земља у Федерацији. Докле постоји српска имовина у Федерацији дотле ће и РС постојати”, закључио је Грајић.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да питање Срба у региону  Србија треба да дефинише као једно од најважнијих државних и  националних питања.

Линта је нагласио „То конкретно значи да је потребно основати једну посебну државну институцију, тачније Министарство за Србе у региону које би имало озбиљна буџетска средства из године у годину У оквиру Министарства требало би, између осталог, да постоје двије снажне правне службе за Хрватску и БиХ које би пружале стручну, правну и сваку другу помоћ прогнаним Србима и другим оштећеним грађанима у борби за имовинска, стечена и друга права и имале директну комуникацију са надлежним инстутуцијама у наведене двије државе“.   

Испред Комесаријата за избеглице и миграције Србије обратила се Ивана Ћурко и понудила помоћ Комесаријата и предложила да се покрене медијска кампања по питању информисања људи о  имовинским правима у Федерацији БиХ, где би се путем спота у медијима људи покренули и позвали да траже своју имовину назад.

О ситуацији у Грахову говорио је помоћник начелника Мирослав Биичар који је казао да се проблем решавања имовинских права мора обухватити у целости што подразумева и обнову имовине која је девастирана, што је случај  на простору Грахова, а све у складу са Дејтонским споразумом.

Састанку су присуствовали испред Представништва РС у Србији Борислав Максимовић,  представници Удружења која су се укључила у решавање имовинских питања у Федерацији БиХ попут Удружења „Корени“ -Милан Гутић, испред Удружења Светионик из Бања Луке Славко Грбић, испред Удружења “Српски крајеви” Славиша Рујевић, испред Удружења РВИ прогнаних Срба из Хрвaтске Винка Вученовић итд.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар