Млада Босна имала за програм уједињење БиХ са Србијом

Омладински ослободилачки покрет „Млада Босна“ имала је најјаснији политички програм а то је ослобођење и уједињење БиХ са Србијом, рекао је Радослав Гаћиновић, аутор монографије „Осветник“ у којој открива непознате чињенице о свом претку и оснивачу „Младе Босне“ Владимиру Гаћиновићу.

Монографија, како је појаснио аутор, је и одговор фалсификаторима историје на многе неистине лансиране у домаћој и свјетској јавности о „Младој Босни“ и многим значајним питањима која се тичу српске националне историје 20. вијека.

Радослав Гаћиновић је испричао да је Владимир Гаћиновић сматрао да Србији пријети дугорочно велика опасност од Југославије о којој су тада маштали и велики српски интелектуалци.

Према његовим ријечима, Владимир Гаћиновић је сматрао да се прво мора створити српска држава на својим етничким просторима.

„Сви одбори у БиХ су се изјаснили да хоће да се уједине са Србијом, а не са Југославијом. Младобосанци су за ту идеју скори сви дали живот“, рекао је Радослав Гаћиновић за „Вечерње новости“, те додао како се са настанком Југославије српски национални идентитет почео топити и разграђивати.

У књизи је скупио све познате и непознате чињенице из живота Владимира Гаћновића, револуционара, оснивача, идејног вође и идеолога „Младе Босне“, описао његов животни пут од родне Билеће до смрти у Фрајбургу у Швајцарској.

Радослав Гаћиновић сматра да данашња ситуација у неким приликама помало подсјећа на ону од почетка прошлог вијека и да она упозорава и забрињава, те навео да свјетска јавност ћути пред страшни погромом Срба у Хрватској, БиХ, помаже у отимању Косова и Метохије.

„А најочигледнији вид страшног насиља је НАТО агресија против Срба. И ко зна шта нам још спремају“, навео је Радослав Гаћиновић.

Гаћиновић је монографију „Осветник“ /Српски револуционар који је промени ток историје/, посвећену његовом претку Владимиру Гаћиновићу, објавио поводом 130 година од рођења овог чувеног младобосанца.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар