Свечано у Пожеги и Крагују код Пакраца

У Крагују је одржана завршна фолклорно-певачка свечаност, док је у Пожеги Веће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније организовало Божићни пријем.

Предзадњег дана 2021. године у Друштвеном дому у Крагују код Пакраца одржана је завршна свечаност малих фолклораша и хора. Више од 30 деце је учествовало у програму, а у публици су, овога пута због епидемиолошких услова, били само родитељи.

У протеклих шест месеци у пакрачком крају интензивиран је рад са најмлађима са циљем покретања фолклора, а кроз ангажман мајки деце основан је и хор. Велику помоћ за ово Пакрачани су добили кроз пројекат Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније финансираном од Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

– Колико нам је битан рад са најмлађима говори и чињеница да су се у активности превоза деце и помоћи око активности укључили водећи људи српске заједнице, од моје маленкости, заменице градоначелника Мирсаде Поповић Дамјановић, секретара жупанијског Већа Дарка Дерења, пакрачког пароха Ђорђа Теодоровића и многих других. Посебно нам је важна укљученост деце из удаљенијих села – прича заменик жупанке Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић.

Кроз више од 30 радионица деца су, пре свега, учила традиционалне песме и кола Срба западне Славоније, али се и упознавали са кореографијама из Србије.

Божићни пријем у Пожеги
Градско веће српске националне мањине Пожега, у сарадњи са парохијом пожешком и замеником жупанке Пожешко-славонске жупаније Николом Ивановићем, организовало је синоћ у једном локалном ресторану Божићни пријем. Присуствовали су му, између осталих, владика пакрачко-славонски Јован, секретар епархије протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, жупанка Антонија Јозић, градоначелник Пожеге Жељко Главић и конзулка Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић.

– Ово нама је велика част, велики искорак да у једној заједници како и живимо сви заједно, прославимо овај најрадоснији хришћански празник Божић. Надам се да ће оваква окупљања постати традиција, како у Пожеги тако и у другим местима наше жупаније – истакао је Никола Ивановић који је уједно свима, у име потпредседника Владе Републике Хрватске Бориса Милошевића пренео честитке за Божић и Нову годину.

 

Божићни пријем Градског већа српске националне мањине Пожега окупио је представнике политичког, друштвеног и јавног живота Пожеге и Пожешко-славонске жупаније. Више од десет година ВСНМ Пожега одржава пријем поводом Божића и овогодишњи, с обзиром на списак узваника, представља значајан искорак.

Скупу су, међу осталима, присуствовали многобројни представници и чланови општинских, градских и жупанијског Већа српске националне мањине, представници српских организација и политички представници Срба у Пожешко-славонској жупанији.

Организатори су се овим путем захвалили свима који су помогли у организацији.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар