Свечаном сједницом Скупштине општине и отварањем нових погона, 11. марта обиљежен Дан општине Сребреница

ПОВЕЋАЊЕМ ЗАПОСЛЕНОСТИ КА ДАЉЕМ РАЗВОЈУ ОПШТИНЕ

Свечани дио одржан је у Културном центру у Сребреници гдје су се присутнима обратили предсједник Скупштине Недиб Смајић и начелник општине Младен Грујичић, као и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин. Најзаслужнијим за развој Сребренице уручене су награде и признања,  док су чланови КУД „Свети деспот Стефан Лазаревић“ приредили пригодан програм.  Представљен је и кратки филм о потенцијалима Сребренице,  а осим одборника и гостију, овом свечаном чину присуствовао је и велики број грађана. По завршетку свечаности у Поточарима су отворена два нова погона у Фабрици за поцинчавање и у предузећу „АС Дрво“.

НЕДИБ СМАЈИЋ: ГОДИНА ПРОТЕКЛА У МИРНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ И БЕЗБЈЕДНОСНОЈ АТМОСФЕРИ

Предсједник Скупштине општине Сребреница Недиб Смајић захвалио се свим одборницима, црквеним великодостојницима и гостима који су дошли да увеличају ову свечаност.

„Ово је један дан када се заједно радујемо и веселимо и презентујемо све оно што смо урадили у претходној години, и изнесемо планове за текућу годину. Прошла година је протекла у мирној, политичкој и безбједносној атмосфери, што је свима нама дало снагу да заједнички урадимо многе ствари, припремимо их и покренемо многе које ће у току ове године бити реализоване“, истакао је, између осталог, Смајић наводећи да жели да се захвали Министарству пољопривреде РС, Влади Кантона Сарајево, општинама у Федерацији БиХ , који су помогли  развоју оштине којом предсједава.

Опширније о наведеним пројектима говорио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић, посебно истичући сваки реализовани и започети пројекат развоја који би требало да буде завршен током ове године.

„Посебно бих истакао да се ове године отварају чак три привредна субјекта. Захваљујујем се, прије свега, Влади Републике Србије која је донирала средства, а општина уложила у куповину и изградњу производних хала, чиме ће бити обезбјеђена нова радна мјеста, јер само са повећањем запослености могуће је одржати наставак развоја општине и опстанак њених становника на овом простору“,  нагласио је Грујичић, а затим набројао шта је све урађено у протеклој години на простору читаве општине.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: СРБИЈА ЈЕ ЧУВАР ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА И УЧИНИЋЕ СВЕ ДА САЧУВА МИР

Присутне је поздравио и министар одбране у Влади Републике Србије Александрар Вулин честитајући мјештанима празник, Дан општине, пожеливши им да живе и да трају на овом простору, да се општина развија, а самим тим и да број становника буде већи.

„Поносан сам на предсједника Александра Вучића и на његову одлуку да се општини Сребреница додијели помоћ од пет милиона евра и да не пита коме та помоћ иде, ни Србима ни Бошњацима, већ само грађанима Сребренице. Поносан сам на све што је урађено на тај начин и што смо показали каква је политика Србије и колико Србија води рачуна о свима којима је помоћ потребна, не питајући ни за вјеру, не питајући за нацију. Жао ми је што за оваквим примјером не крену искрено и представници других нација, што се не понашају врло често на исти начин, што прво питају за вјеру и нацију, а онда кажу да ли ће нешто некоме помоћи или неће помоћи“, истакао је у свом излагању Вулин.

„Како се односите према Србима, тако се односите и према Србији. Србија је чувар и гарант Дејтонског споразума и учиниће све да се Дејтонски споразум спороводи баш онако како је договорено и потписано, и учиниће све да се сачува мир и стабилност на овим просторима. Србија воли своју Републику Српску, Србија поштује Босну и Херцеговину и Србија ће учинити све да се мир на овим просторима сачува”, закључио је Александар Вулин.

По завршетку свечаног дијела програма, већина присутни  се упутила ка Поточарима гдје су отворена два нова погона у Фабрици за поцинчавање и предузећу „АС Дрво“.

ПЕТАР ЂОКИЋ: ОТВАРАЊЕМ  НОВИХ  ПОГОНА СТВАРАЈУ СЕ УСЛОВИ  ЗА УБРЗАНИ  РАЗВОЈ  ОПШТИНЕ  СРЕБРЕНИЦА

Представници „Фабрика за поцинчавање“ а.д. Сребреница и „АС Дрво“ д.о.о. Сребреница, су презентовали своје погоне у простору који је купљен средствима Владе Републике Србије.

Након отварања наведених погона присутнима су се обратили министар рударства и енергетике Владе Републике Српске Петар Ђокић, Младен Грујичић и Александар Вулин.

Петар Ђокић је изразио задовољство што је данас отвoрен и нови производни погон и проширени постојећи капацитети, чиме су створени услови за даљи убрзани економски раст и развој општине Сребреница.

„За нас је, као Владу Републике Српске, од изузетног значаја сарадња коју имамо са Републиком Србијом, са Владом Републике Србије, која је све ове године била овдје уз нас у Сребреници и остаће тако са нама овдје, мотивисана да помаже, да подржи, да охрабри сваког оног ко жели овдје да послује, да живи, да ради и да стварамо нове визије за будуће вријеме. Зато бих се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, који је управо долазећи овдје у Сребреницу и знајући за тешкоће у животу и раду Сребренице, одлучио да је финансијски помогне са пет милиона евра, а то су велика финасијска средства које је дала једна држава, и камо среће да ту политику прате и други наши сусједи, који граниче са Босном и Херцеговином.

„Наша жеља је да се на такав начин покаже колико је свима стало да овдје обновимо живот, да подржимо живот, посебно у једној средини која је имала тешку прошлост, пролазећи кроз трагични сукоб из недавне прошлости “, истакао је Петар Ђокић, наводећи да би таквим чином охрабрили људе да живе, раде и имају наду за будућност.

На позив начелника општине Младена Грујучића присутни су посјетили и погон компаније „Економик груп“, коју је министар Вулин свечано пустио у рад 2018. године. Ова фабрика производи контејнере, а њени челници су упознали госте са начином прозводње и пласмана робе на тржиште.

Дан општине Сребреница, 11. март, обиљежавао се као датум коначног ослобођења Сребренице од фашизма у Другом свјетском рату.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

This is box title

НАЈЗАЛУЖНЈИМ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Плакета са златним грбом додјељена је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а Плакета са сребрним грбом Влади Кантона Сарајево.

Плакета са бронзаним грбом општине Сребреница тиму „Парфемџије“, хемијске секције Средњошколског центра Сребреница.

Уручене су награде и признања најбољим ученицима, спортистима, привредницима, пољопривредницима, као и најзаслужнијим за образовање, културу и спорт.

За хумани поступак и храброст Плакета Општине Сребреница је уручена Мирнесу Хасановићу и Младену Лазаревићу. Најбољи спортиста опшине Сребреница у 2019. години је Алдин Хусјеновић, члан Кунг Фу Винг Тсун Клуб “Сребреница”.

 

This is box title

МИОДРАГ ЛИНТА: УПОЗНАТИ МЕЂУНАРОДНУ ЈАВНОСТ СА ИСТИНОМ

Обиљежавању Дана општине Сребреница присуствовао је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта. Линта је упутио честитке грађанима Сребренице за Дан општине и пожелио да живе у миру и слози, као и да се међусобно поштују и уважавају.

„Српски народ на подручју општине Сребреница и регије Бирач је доживио велика страдања у 20 вијеку, посебно незапамћени геноцид у НДХ и бруталне злочине и етничка чишћења деведесетих година прошлог вијека. Апсолутно је неприхватљиво да се Србија и српски народ лажно оптужују од стране бошњачких политичара, интелектуалаца и црквених достојанственика да су тобоже извршили агресију на БиХ, да је Република Српска настала на злочину и геноциду и да је у Сребреници извршен геноцид. Циљ ових лажних и бесмислених оптужби јесте да се укине Република Српска и да се Србија обавеже да плаћа тобоже ратну одштету. Због тога је важно да се покрене снажна дипломатска, правна и политичка иницијатива да се међународна заједница упозна са истином о карактеру рата и да се оповргне лажни мит о геноциду у Сребреници“, истакао је, у својој изјави медијима, Миодраг Линта.

Нема коментара

Напишите коментар