АКТУЕЛНО:

Свети Илија заштитник Завичајног клуба Кордунаша

Чланови Завичајног клуба Кордунаша прославили су славу Светог Илију. Прво су присуствовали литургији у Храму Светог пророка Илије у насељу Грмовац (Земун), да би послије литургије уприличили свечани ручак у својим просторијама.

Кордунаши изузетно цијене Светог Илију и многе цркве на Кордуну су посвећене управо том светитељу.

Предсједник Удружења Слободан Шарац захвалио се свим пријатељима и сарадницима што су уприличили ову свечаност.

Ово је била прилика да поред молитве, резимирају шта су до сада од активности реализовали и који су им планови за предстојећи период, а све са циљем очувања традиције, културе, језика и обичаја кордунашких Срба и повезивање и окупљање Кордунаша који су расути по цијелом свијету.

Како је за Српско коло рекао потпредсједник Завичајног клуба Кордунаша Душко Дејановић, бројне су активости у текућој години које су реализовали. Организовали су 10. Кобасицијаду, која је из године у годину све посјећенија. Већ је познато да се за Кордунашко вече врло брзо разграбе карте, тако је било и ове године, масовно и весело. Такође, организовали су и Турнир у Бели, учествовали на Сајму завичаја у Новом Саду, били гости на манифестацијама сродних и пријатељских удружења.

– Делегација ЗКК присуствовала је откривању и освећењу спомен-плоче посвећена ДушкуТепшићу у оквиру Спомен комлекса у Обудовцу. Душко је рођен у Вргинмосту на Кордуну, а погинуо је од хрватске гранате на новинарском задатку 1992. године на мјесту постављања спомен-плоче.

Кордунаши су велики заљубљеници у фудбал, па тако и чланови овог Удружења његују пријатељске односе са ФК Кордун из Кљајићева и НК Петрова гора из Војнића, организују многобројне пријатељске утакмице, па су тако и ове године били гости Фудбалског бала у Кљајићеву и на Другим кордунашким данима ногомета у Војнићу као и на познатој забавној манифестацији Зелена ноћ која је одржана на врху Петровац на Петровој гори. Такође, били су гости на свечаној прослави оснивања и рођендана СД Црвена звезда.

Дарко Пругинић и Душко Дејановић

Такође, његују српску православну вјеру, традицију и културу. Недавно су Душко Дејановић, Дарко Пругинић, Милан Крајишник и Марко Скорић били на поклоничком ходочаћу на Светој Гори, посјетили манастире Хиландар, Есфигмен, Ски Свете Ане, Пантелејмон, као и попели се на највиши врх Свете горе Атос који се налази на 2033 метра изнад мора и на врху са поносом развили заставу са логом Завичајног клуба Кордунаша.

Иако је слава повод за весеље, овом приликом окупљени су се присјетили великог броја невино страдалих Кордунаша, жена и дјеце током Другог свјетског рата. Размијенили су идеје на који начин да допринесу очувању споменичке баштине, како би млађе генерације биле упознате са великим страдањима својих предака, али и како би шира јавност била упозната са злочинима Независне Државе Хрватске.

Слави су присуствовали и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта,

предсједник Отаџбинског покрета из Новог Сада Драгомир Лалић,

предсједник Удружења избјеглица из Републике Хрватске Вељко Жигић,

предсједник Удружења Коалиција Миле Шапић,

предсједник Удружења бораца Кордуна Ђуро Шкаљац и члан Удружења Тошо Пајић,

 

потпредсједник Удружења бораца Кордуна Слободан Благојевић,

декоратер играног филма Олуја Симо Ергић, 

и Миодраг Вуксан и Страхиња Митровић из Српског покрета за преображај и развој.

Честитке за Славу Завичајног клуба Кордунаша стигле су и из свете царске српске лавре манастира Хиландара са Свете горе.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар