Свети Јован Шангајски прослављен у батајничком насељу Шангај

У батајничком насељу Шангај 2. јула прослављена је храмовна слава Свети Јован Шангајски. Ове године се прославља 100 година Руске заграничне цркве, чији је дио био и Јован Шангајски, предвођене митрополитом Антонијем Храповицким, који је са руском емиграцијом основао њено сједиште у Сремским Карловцима. Уточиште у Србији су нашли љекари, професори, учитељи, свештеници…

Литургијом је началствовао епископ сремски Василије уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намјесника земунског и Зорана Јовића, намјесника старопазовачког; протојереја-ставрофора Велизара Живановића; протојереја Драшка Тепавца, старјешине земунског храма Светог Николаја, оца Слободана Вујасиновића, архијерејског намјесника сремско-карловачког и старјешине Петропавловске сремскокарловачке цркве, домаћина, оца Дарка Кончаревића, старјешине Цркве Светог Јована Шангајског; епархијског ђакона Горана Власца и батајничког Слободана Кузмановића. Исповједници су били оци Споменко Грујић и Милорад Симић. Отац Дарко Кончаревић одликован је чином протојереја.

Били су присутни и представници општине Земун Игор Вукчевић, савјетник предсједника општине, чланови Вијећа Бошко Радовановић и Вукашин Бојовић.

Епископ сремски Василије је говорио о животу Светог Јована Шангајског чије мошти почивају у храму посвећеном икони Богородице „Свих жалосних Радост“ у Сан Франциску, који је Светитељ Јован подигао.

– Кажу да Свети Јован никада није спавао, никада није легао у кревет. Цијелог живота је био ходајући светац и светитељ који се непрестано молио Богу, клечећи или стојећи.

Епископ Василије је пререзао славски колач  и жито прелио вином. Кум славе је Предраг Јевтић.

Трпеза љубави је организована у порти и том приликом су академик проф. др Велимир Ћеримовић, из Развојне академије Србије и Жељко Кукић предсједник Културне заједнице Крајине уручили оцу Дарку заставе Академије.

Предсједник Културне заједнице Крајине Жељко Кукић честитао је нови чин оцу Дарку Кончаревићу.

– У великој смо борби за национални српски идентитет, рачунамо на сваку национално свјесну главу да припомогне у очувању националног српског идентитета. Све могуће але су дигле главу против нас и то треба да нас опамети и да се сакупимо. Доста је било лутања и разједињености, крајње је вријеме да смо сложни.

Присутнима се обратио и протојереј Дарко Кончаревић.

– Данас је 100 година од чувеног Сабора Руске заграничне цркве којој је припадао Свети Јован Шангајски, а 20 година моје службе у светој цркви. 2001. године сам почео као вјероучитељ по благослову епископа сремског, тај пут је ишао кроз нашу Богословију, затим до ђаконског, свештеничког чина и хвала Вам преосвећени Владико, на указаној части и на мом призиву. Човјек треба да служи, а ја сам ту да служим, односно да служимо једни другима.

This is box title

Ученик Василије Хаџи Пурић добитник је Грамате Цркве Светог Јована Шангајског

Ученик Василије Хаџи Пурић добитник је Грамате Цркве Светог Јована Шангајског

Василије Хаџи-Пурић ученик 7. разреда Основне школе Бранко Радичевић је у школској 2020/21 освојио 16 награда на такмичењима из енглеског језика, математике, физике, хемије и информатике. Једини је ученик у Србији који је учествовао из горе поменутих предмета на 5 државних такмичења при чему је Државно такмичење из хемије и државно такмичење из физике радио истог дана решавајући задатке пуних шест сати. Првак општине Земун у свим дисциплинама. Првак Београда са максималним бројем поена у математици, информатици и хемији. Првак Србије у енглеском језику (међународно Виткомен такмичењу из граматике, писања есеја и усмене дебате) освајач златне медаље на Међународном финалу истог такмичења из енглеског језика. Првак Србије из информатике и члан репрезентације Србије на предстојећим међународним олимпијадама као најмлађи члан екипе, јер су остали чланови старији ученици чувене Математичке гимназије. Освајач друге награде на Државном такмичењу из математике. Освајач друге награде на републичком Архимедесовом турниру младих математичара. Освојио максималан број поена на Дабар – међународном такмичењу из дигиталне писмености.

– Оно што посебно морам да истакнем да се Василије редовно причешћује, активно присуствује литургији у Храму Светог Јована Шангајског. Литургију пропушта само ако је на припремама или такмичењу. Као најстарије дијете у петочланој породици коме је отац преминуо када је имао 8 година, води бригу и о млађој сестри јелени која не заостаје за њим и два млађа брата – рекао је отац Дарко Кончаревић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар