Свети Сава прослављен у школама у којима се учи српски језик

Светосавске свечаности одржане су у готово свим школама на истоку Хрватске у којима постоји настава на српском језику и ћириличном писму.

Свечано је претходних дана било у школама у Вуковару и околини јер се прослављао празник Светог Саве и школска слава. Поред бројних основних школа на овом подручју, Савиндан је обележен и у четири средње школе у Вуковару у којима постоји настава по моделу А, односно на српском језику и ћириличном писму, од Техничке школе Николе Тесле, до Економске, Струковне школе и Гимназије.

У Гимназији се пре приредбе коју су припремили ученици окупљенима обратила директорка школе Ђана Маровић Зеко која је бројним гостима пожелела добродошлицу.

– Сваке године својим доласком показујете нашим ученицима, значи младима све оне темељне људске вредности, хуманости, љубави, вере, доброте и заједништва. Сигурна сам да то допире до њихових ушију, а и ми као васпитно-образовна установа у свој процес настојимо усадити те вредности нашим ученицима и верујемо да ће једнога дана бити одговорни одрасли људи. Честитам школску славу – рекла је директорка.

ОШ Николе Андрића Вуковар

Маркушица

У Маркушици су се ученици и гости окупили у Цркви силаска светог Духа одакле су се у литији упутили ка основној школи где је одржана школска приредба.

ОШ Бобота

Неизоставни део сваке славе па тако и школске је посвећење славког колача и жита. У Основној школи Бобота, која има више од 150 ученика, окупили су се и ђаци из подручних школа из Вере, Пачетина, Клисе и Лудвинаца.

ОШ Бршадин

На светосавској академији у Бршадину учествовали су сви ученици тамошње основне школе који су се представили бројним рециталима и прикладним скечевима.

ОШ Даљ

У даљској основној школи било је нарочито свечано и са пуно гостију међу којима је био и епископ осечкопољски и барањски Херувим.

 

ОШ Негославци

У Негославцима се на празник Светог Саве обележава и Дан школе, а приредбу су завршили ученици који су чланови пододбора СКД „Просвјете“ који су у народним ношњама одиграли кореографију „Пошла цура на прело“.

 

ОШ Драгутин Тадијановић Вуковар

ОШ Мирковци

ОШ Бијело Брдо

Богат програм посвећен првом српском архиепископу ученици су заједно са својим учитељима и наставницима припремили и у свим другим вуковарским школама, те Мирковцима, Борову, Бијелом Брду и бројним другим местима.

Никола Милојевић / Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар