У Двору на Уни свечано обиљежен Свети Сава

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Светог Саву, који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Савиндан се обиллежава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности и заштитником просвјетних установа.

У цркви Светог Георгија у Двору на Уни служена је литургија којој је присуствовао велики број вјерника међу којима је било пуно школараца. Након литургије  најмлађи чланови СКД „Просвјета“ пододбор Двор, рецитовали су пјесмице посвећене Светом Сави.

Свети Сава је рођен као Растко Немањић. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата, први српски просвјетитељ и архиепископ аутокефалне српске Жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Вјеровања и обичаји

У многим крајевима се овај празник прославља врло свечано и прије њега се постило седам дана.

Многе занатлије у Србији сматрале су Светог Саву својим заштитником и узимале његов дан за еснафску славу. Уз то, и пастири су га сматрали својим заштитником, па су многи обичаји везани за данашњи празник у вези са вуковима и стоком.

Постоји много народних вјеровања у вези са Савинданом, међу којима и то да ако на Светог Саву грми, десиће се важни догађаји.

Још једно вјеровање каже и да се пред овај дан стока не сме тјерати у шуму јер ће иначе све пострадати од вукова.

Уз то, данас ништа не би требало радити оштрицама и сечивом како би вуковима чељусти остале склопљене. Вјеровање налаже и да жене данас ништа не треба да боје у црвено како вукови не би поклали стоку.

Име Светог Саве носе многи топоними, као што су Савина, Савиница, Савина вода, Савина греда, Савина стопа, Савин извор, Савин поток, Савина страна, Савин кук, Савино почивало.

СКД „Порсвјета“ Двор, РТС

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар