Бањалука: Светосавска академија – Свети Сава предао Србима идеје добра и врлине, праве вјере и добрих дјела

У част Светом Сави, првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу вечерас је одржана Светосавска академија – Вијенац Светог Саве.

Светосавље, као христославље и православље, има потенцијал обједињавања људи око идеја који је Свети Сава гајио и трудио се да преда српском народу, а то су идеје добра и врлине, праве вјере и добрих дјела, поручио је вечерас Његово преосвештенство епископ марчански Сава, викар епископа бањалучког.

Епископ Сава је у бесједи на Светосавској академији у Бањалуци истакао да је Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ, просвијетлио српски народ свјетлошћу Јеванђеља, односно да је идеја водиља Срба кроз историју било Јеванђеље Христово, које је Свети Сава усадио у српско биће.

– Идеја водиља, којом се водио Свети Сава дјелујући и проповједајући у нашем народу, охристовљујући га, јесте идеја која живи и која је водила наш народ кроз разна духовна и физичка ропства и довела га до нашег времена у којем коначно слободно можемо исповједати име Христово, живјети хришћански и због тога узносити благодарности и похвале Светом Сави који нам је Јеванђељем трасирао пут у будућност – рекао је епископ марчански.

Он је навео да је Свети Сава на принципима живе ријечи Христове проткао сваку своју дјелатност, све што је радио темељио је на Јеванђељу, због чега је он христоносац и богоносац.

Епископ марчански рекао је да се Свети Сава, служећи као првосвештеник, истакао и на другим пољима живота српског народа, да је формирао прве српске школе, болнице у Хиландару и Студеници, а да је као дипломата свој однос са другим народима и државама градио једино сагласно ријечима Јеванђеља да оно што хоћете да вам чине људи, чините и ви њима.

– Као државотворац улагао је труд на унутрашњем уређењу државе и цркве желећи да обједини српски народ и обезбиједи му услове за миран и достојанствен живот. Бринући се за будућност своје цркве, Свети Сава се старао да Христов лик утврди и у својим насљедницима – истакао је епископ марчански.

Он је додао да је дух светосавља изњедрио велике људе охристовљеног ума који су сачували српски народ од потпуне пропасти.

– Охристовљени ум који је у нашем народу уобличио културу, језик, писмо, црквено и државно уређење, породио је прве законе, бројна училишта и љечилишта, а у вријеме ропства сијао сјеме наде у опстанак и обнову – рекао је епископ Сава.

Организатор Светосавске академије је Српско-пјевачко друштво „Јединство“, уз покровитељство Српске православне Епархије бањалучке и Града Бања Лука.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар