У Мирковцима прослављен Свети Симеон Мироточиви- Слава српског већа вуковарско-сремске жупаније

Синоћ је у храму Светог Николе у Мирковцима ломљењем славског колача прослављен Свети Симеон Мироточиви – Слава Жупанијског вијећа српске националне мањине Вуковарско -сријемске жупаније.

Свечани обред водили су мирковачки парох Немања Клаић и винковачки Предраг Азап.

Пригодним програмом чланови Вијећа и узваници славску свечаност наставили су у вуковарском ресторану Морнар у којем је предсједник Вијећа Светислав Микеревић говорио о прошлогодишњим резултатима рада Већа.

Плакета Вијећа за изузетан допринос очувању и развоју српске културе додјељена је Вуковарском српском певачком друштву “Јавор”, а плакету је примио предсjедник Друштва Дејан Дракулић.

Јавор је основан далеке 1896 године и са прекидом након другог свјетског рата у времену комунизма, сво вријеме је успјешно дјеловао његујући изворну српску пјесму и традицију. У њему нису пјевали само Срби већ и сви остали народи данашњег истока Хрватске. Обнова Јавора након овога рата била је 1996. године, односно равно стотину година од оснивања! Од 1996. до данас Јавор биљежи стотине наступа како у Хрватској тако и ван њених граница. Овогодишњи добитник Повеље Већа је оснивач и дугогодишњи члан “Јавора” Бранислав Димитријевић.

У културном делу програма наступили су ученици Основне школе “Трпиња” и боровски КУД “Бранислав Нушић”. Славском весељу присуствовала је саборска заступница Драгана Јецков.
Част за кумство Славе припала је Заједничком већу општина чији је председник Срђан Јеремић осим честитарских речи, колегама из Жупанијском већа уручио рачунар као славски поклон!

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар