Српско село Острово поред Винковаца чува традицију и обичаје

Острово је село на истоку Хрватске. Смјештено је између две реке Вуке и Вучице и због тога је и добило име ОСТРОВО, а настањено је српским живљем 90%. Први записи о селу су из 1381. године под називом РУШЕВНИ ГРАД ОСТРОВО – барска утврда. За вријеме турске власти село је имало 15 кућа, а сваком годином број се повећавао да би 1736 било 40 српских кућа.

Прва црква од прућа и блата саграђена је 1715. а 1752. је завршена нова црква од чврстог материјала која и данас постоји у селу.

Године 1789 основана је прва једноразредна школа са 42 ученика на ћириличном писму, а данас у четвероразредној ОШ је уписано само 9 ученика. Острово је 1901. године добило жељезничку пругу и жељезничку станицу, а електирчна енергија је доведена 1957. године.

Становништво се искључиво бавило земљорадњом све до година након Другог свјетског рата. Тако већ 50 и 60 год прошлог века па све до 1991. године. Становници Острова се махом запошљавају у фабрикама оближњих градова. Томе је и увелико погодовало што се Острово налази у близи три града (Винковци, Вуковар и Осијек), а налази се и на главној цести и прузи Винковци – Осијек. У то вријеме су се само 5 породица бавило искључиво земљорадњом док су сви остали били запослени у оближњим фабрикама, а исто тако су се наставили бавити и земљорадњом на својим пољима. Због тога се тих година веома видео напредак домаћинстава и цјелокупног села.

Прво пјевачко друштво и прва ратарска читаоница су основани 1925. године те 1926. године Ловачко друштво „Јелен“, затим ДВД, ФК „Обилић“ те први Просвјетин пододбор 1952. године. До 1991. године у селу су постојале три продавнице мјешовитом робом, два бербера, три кафане, једна пољопривредна задруга, и пошта, а данас постоје само једна продавница и пољопривредна задруга.

Од 1857. до 1991. године број становника се кретао од 600 до 1000, да би на задњем попису 2011. било 612, а данас само 400 и то углавном грађана старије животне доби. Све ове године свог постојања у селу живи већински (90%) српско становништво православне вјеросповести, а тако је и данас. Становништво се након 1991. године углавном бави земљорадњом и сточарством, а запослен је веома мали број људи и не можемо се баш похвалити неким великим напретком и развојем села.

Колико год да се драстично смањује број младих и уопште број становника у селу ипак постоји друштвени живот. Тако постоји неколико организација које окупљају становнике на разним догађањима. Данас у Острову активно раде друштва Добровољно ватрогасно друштво, ВД „ОСТРОВО“, Ловачко друштво „ЈЕЛЕН“ ОСТРОВО, ФК „ОБИЛИЋ“, УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА, КЛУБ МЛАДИХ, те КУД „ОСТРОВО“ и СКД „ПРОСВЈЕТА“ ПОДОДБОР ОСТРОВО.

 

КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКО ДРУШТВО „ОСТРОВО“ и СКД „ПРОСВЈЕТА“ ЗАГРЕБ – ПОДОДБОР ОСТРОВО


Први Просвјетин пододбор Острово основан је 1952. године. Друштво је имало фолклорну секцију од 50 чланова који су његовали културу, пјесму и игру свог краја и наступали на разним смотрама фолклорана територији Славоније и Барање. 1972. године Пододбор је региструје као КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКО ДРУШТВО „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ Острово који ради до 1991. године када због ратних дешавања престаје са радом.

Већ 1994. године у вријеме када је село било на територији РС КРАЈИНА КУД окупља дјецу и омладину и ипак повремено наступа на неким смотрама и манифестацијама, али званично се региструје 2002. године поново као Пододбор СКД Просвјета.

Пододбор Острово тада има 70 чланова који раде и дјелују у више секција као што су :

 • ФОЛКЛОРНА СЕКЦИЈА – млађа и старија група
 • ДРАМСКА СЕКЦИЈА
 • СЕКЦИЈА ЖЕНА
 • ЕТНО СЕКЦИЈА

 

Данас пододбор има 10 пунољетних чланова који се допуњавају и раде заједно са КУЛТУРНО УМЕТНИЧКИМ ДРУШТВОМ „ОСТРОВО“


КУЛТУРНО УМЕТНИЧКО ДРУШТВО „ОСТРОВО“ основано је 2013. године. Данас броји 60-ак чланова од којих је 20 пунољетно, а њихова дјеца и унуци су чланови фолклорне секције. Основна активност КУД-а јесте очување традиције, културе и обичаја Срба са простора источне Славоније, Барање и западног Срема као и матичне нам државе, као и све то пренијети на млађе нараштаје.

Заједно са пододбором Острово љегујемо Српски језик, ћирилично писмо, пјесму и игру Српског народа.
Има увјежбано више кореографија а то су :

 • ИГРЕ ИЗ СРЕМА
 • СРПСКЕ ИГРЕ ИЗ СЛАВОНИЈЕ
 • ИГРЕ ИЗ ЛЕСКОВЦА
 • БОСИЛЕГРАДСКО КРАЈИШТЕ
 • ИГРЕ ИЗ ВЛАДИЧИНОГ ХАНА
 • СРПСКЕ ИГРЕ ИЗ БАРАНЈЕ
 • ИГРЕ ИЗ МАЧВЕ
 • ШОПСКЕ ИГРЕ, као и још неке друге

Учествовали смо на многим манифестацијама како на простору Р Хрватске, тако и у Републици Српској и Републици србији.У свом селу сваке године организујемо неколико манифестрација као што су:

 • ГОДИШНЈИ КОНЦЕРТ
 • ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА – „ОСТРОВУ С ЛЉУБАВЉУ“
 • МЕЂУДРЖАВНИ ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФОЛКЛОРА „ОСТРОВО У СРЦУ“

Као и приредбе поводом Божићних и Новогодишњих празника, Светосавску академију, Покладе и друге приредбе поводом вјерских празника. Својим радом и залагањем сви чланови КУД-а „Острво“ обогаћују квалитет живота свих становника нашег села, а нашу дјецу и омладину усмјеравамо на пут заједништва, дружења и толеранције. Гдје год да отпутујемо на наступ са поносом и радошћу представљамо народ ком припадамо и село из ког долазимо.

Снежана Јовановић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар