Колунић – живописно село удаљено од Босанског Петровца свега неколико километара

Колунић је живописно село удаљено од Босанског Петровца свега неколико километара, у правцу Дрвара. У овом плодном и питомом селу, рођен је познати сликар, академик Јован Бијелић, као и Петар Мирковић, велики народни учитељ и секретар краља Петра Првог Ослободиоца.

И данас у Колунићу свега, а највише успомена и пјесме.

Посјетили смо ово село, да бисмо вам приказали бар дио онога по чему је овај крај постао чувен.

Природне љепоте, свјеж планински ваздух са планина Осјеченице и Клековачке, двије православне светиње, од којих је једна стара готово хиљаду година, само су дио онога што краси петровачко село Колунић.

У селу добрих људи, гдје су куће некад биле пуне чељади, и даље има љубави за родни крај, да се не би угасила прадједовска огњишта.

Крај црквено-парохијске сале затекли смо и Жељка Ракића из Челарева, који је довео двоје своје унучади да виде и упознају своје коријене, да удахну мирис земље својих прадједова.

У наше вријеме Колунић је можда најпознатији као родно мјесто пјевача народне музике Маринка Роквића, који је рођен и одрастао у овом селу, у које, након његове смрти, долазе његови синови. У Колунићу смо затекли Николу Роквића, који нам је пренио дио својих раних сјећања на ово село и људе који су живјели у њему.

– Важно је очувати сјећање на своје претке, на завичај који се гаси, да би се потомцима усадила љубав према свима онима чије су нам жуљевите руке помогле да одрастемо и постанемо људи – каже Никола, истичући да му је Колунић одувијек био у срцу.

У Колунићу истичу како су много тога постигли захваљујући скромном и вриједном свештенику Здравку Богојевићу, који их држи на окупу, сабира и у добру и у злу. Тако су Колунићани за кратко вријеме изградили црквено-парохијски дом „Петар Мирковић“, у непосредној близини храма Преображења Господњег, на који су поносни, а који је изграђен давне 1592. године.

У Колунићу је у току акција прикупљања средстава за асфалтирања пута који води ка храму, а уочи празника Преображења Господње, по први пут у новијој историји, епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, служиће вечерње богослужење на древном манастиришту Светог Георгија, који се у народу назива још и Грчка црква и Панађур.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар