Званично отворени 47. књижевни сусрети на Козари

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић отворио је вечерас 47. Књижевне сусрете на Козари, истичући да сваки септембар представља радост за Приједорчане зато јер им у госте долазе књижевници.

Ђаковић је, обраћајући се присутнима на свечаној академији у Позоришту Приједор, подсјетио и на 55 година од одржавања првих књижевних сусрета чланова литерарних секција у шаторском насељу на Козари.

– Из године у годину, Сусрети су расли добијајући нове садржаје и тако постајали једна од најзначајнијих и, за књижевнике, најомиљенијих књижевних манифестација на овим просторима – истакао је Ђаковић.

Он је подсјетио и на ријечи академика Матије Бећковића изговорене на прошлогодишњем Сајму књига у Београду, на промоцији прве двије књиге из нове едиције Књижевних сусрета.

– „Приједор је постао нови свјетионик културе на западним границама српског народа“, рекао је тада уважени академик и шта рећи послије овога, него да ћемо, заједно са нашим суграђанима, настојати да тај свјетионик што јаче и што дуже свијетли и да јачину овог свјетла одржавају и овогодишњи Књижевни сусрети на Козари – додао је Ђаковић.

У вечерашњем програму своје стихове, осим Бећковића, казивали су и Милосав Тешић, Љубивоје Ршумовић, Драган Колунџија, Владимир Табашевић, Ђорђе Нешић, Верољуб Вукашиновић, Вид Вицко Вукелић и Слободан Јовић.

У музичком дијелу програма учествовали су пјесници-музичари Милош Зубац и Милан Кораћ, те Драган Маринковић.

Ове године изостала је традиција да на свечаном отварању буде уручена и награда, у овом случају лауреату Душану Ковачевићу, којем ће „Књижевни вијенац Козаре“ бити уручен на сутрашњој вечери лауреата.

Књижевни сусрети на Козари настављају се сутра на Мраковици, гдје ће у 11.00 часова делегације учесника и домаћина Сусрета положити вијенце на бисту Скендеру Куленовићу.

Потом ће бити одржан традиционални Поетски час, када ће, осим пјесника, београдска глумица Биљана Ђуровић рецитовати и чувену поему Скендера Куленовића „Стојанка мајка Кнежопољка“.

Организатор и генерални покровитељ 47. Књижевних сусрета на Козари јесте град Приједор, суорганизатори су градови Бањалука и Градишка, те општине Лакташи, Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица. Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде „Књижевни вијенац Козаре“ компанија „Арселор Митал Приједор“.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар