У Малом Градцу одржани Традиционални мартовски сусрети

Десетак дана раније но лани, али по пуно хладнијем времену, одржана је у Малом Градцу 13. Традиционална мартовска смотра, културно-умјетничка манифестација обогаћена натјецањем у изради најбољег колача.

Организатор је СКД Просвјета пододбор Мали Градац, а предсједница друштва Милица Санковић ове је године имала и помоћ при организацији:

„Јако сам задовољна одазивом! Вргинмост је био супер! То су дјеца која се друже с нашом дјецом, нешто ће бити за Сусрете на Банији, што ће заједно Кордун и Банија направити. Кордунашице су нам се представиле с ручним радовима. Оне су уредиле позорницу, и то је сурадња без грешке. Могу моји млади почети, је било мало пропуста, али су били добри… Они су то организирали, не ја!“

Осим домаћег КУД-а и гостију из Вргинмоста, наступили су још чланови КУД-а Просвјета пододбора Вишково и Гарешница. Предсједник и водитељ гарешничког друштва Зоран Блануша поносан је што су већ 15. пута у Малом Градцу:

„Наша два пододбора су заједно кренула 2001. с фолклорном секцијом и одмах смо се здружили те од тада одржавамо контакт. Радо долазимо овдје јер си одговарамо и добро нам је. Вечерас ћемо извести игре из Вранског пола и околине Ниша.“

Управо су гости из Гарешнице привукли највише позорности својим наступима. Извођачи су имали непрекидну подршку публике, у којој се налазила и замјеница градоначелника Града Глине Бранка Бакшић:

„Дошла сам као замјеница градоначелника из српске националне мањине, но и прије сам увијек долазила као обична грађанка. Госпођа Милица Санковић збила то добро ради, ту су и Сусрети на Банији, и надам се да ће се то тако и наставити.“

Након културно-умјетничког дијела програма услиједила је и популарна Колачијада, на којој је побједу однијела Драгана Марић, домаћа ђевојка, иначе ученица осмог разреда Основне школе Глина:

„Фалило им је натјецатеља и онда је госпођа која је ово организирала наговарала моју маму. Моја мама није хтјела и онда су наговориле мене. Одлучила сам се за некакав колач који могу сви јести и који није толико тежак. Ријеч је о бинго торти с кексима и двије креме. Мени је јако фин јер се осјети и јаффа и наранча и чоколада.“

Драгани је жеља постати професионалном кухарицом, а ова побједа бит ће прави подстрех и вјетар у леђа да то и оствари. Домаћинима остаје нада да ће догодине временски увјети бити бољи те да ће конкуренција међу колачима бити већа.

Извор: Steev, Glina News

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар