Зашто се на споменику у Поточарима налазе имена 79 живих Бошњака?

На спомен плочама у Меморијалном центру Поточари код Сребренице, у којем су сахрањене бошњачке жртве догађаја из јула 1995. године, уклесано је 79 имена Бошњака који су након 2003. године били живи, а дио њих је жив и дан данас, наведено је у документацији агенција које су истраживале овај догађај, а која се налази у посједу „бањалука.нет“.

Из документације је видљиво је да се на спомен плочама у поменутом Меморијалном центру налазе имена најмање 79 лица бошњачке националности, а која су након 2003. године имала пријављено мјесто пребивалишта на подручју БиХ, односно осам година након догађаја у Сребреници из јула 1995. године. Из ове документације је видљиво и да су нека од тих лица у периоду након 2003. године чак и подносила захтјеве и добијала неке од идентификационих докумената на своје име, иако им се имена истовремено налазе на списку бошњачких жртава из Сребренице јула 1995. године.

Поред тога, на спомен плочама у Поточарима на које су уклесавани подаци о убијеним и несталим Бошњацима из Сребренице 1995. године, са списка федералне комисије су нека имена и лични подаци понављани по два пута и за сада су евидентирана четири таква случаја.

У Меморијалном центру Поточари нису одговорили на питање везано за овај случај, док Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица за бањалука.нет каже да су се догађаји у Сребреници јула 1995. године покушали и дан данас се покушавају представити и домаћој и међународној јавности као нешто што не одговара чињеницама и ономе што се заиста десило на том простору.

„У међувремену се појављују и лица, која су жива, постоје подаци да су се касније појављивали, подносили захтјев за лична документа. Оно што смо ми још током својих истраживања увидјели, јесте да има значајан број лица која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, што је као данашњи ЦИПС. То је преко 800 лица за које смо ми утврдили да нису никада имали ни један лични документ што је заиста невјероватно да је неко егзистирао на одређеном подручју дужи временски период и да данас се та лица воде као страдала у Поточарима. Ми смо дошли до значајних података и информација везано за те догађаје, али оно што јесте да знамо да су формиране Међународне комисије за истраживање догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992-1995 године, јер те догађаје морамо посматрати кроз читав период рата, а не само јул 1995. и да се она према ономе што су дефинисале као надлежно баве и истраживањем догађај у јуну 1995.”, рекао је Којић

Он је истакао да се ускоро очекује и одговор од међународних независних стручњака и да те одговоре сви треба да прихватимо као утврђене и релевантне чињенице.

Лица која су од 2003. године идентификована као жива су: Алић (Механ) Селман; Сребреница; Арифовић (Зулфер) Мевзудин, Хаџићи; Бегић (Мујо) Мевлудин, Сребреник; Челебић (Мехмед) Реџо; Чивић (Осмо) Назиф, Тузла; Чомић (Шабан) Мехо, Илијаш; Чомић (Суљо) Мирзет, Лукавац; Дагић (Ахмет) Халил, Братунац; Делић (Шабан) Ахмо, Илијаш; Делић (Незир) Ћамил, Вогошћа; Делић (Селим) Хазим, Лукавац; Делић (Садо) Омер, Тузла; Дервишевић (Бекир) Сенудин, Лукавац; Ђозић ( Сејид) Хамед, Илијаш; Џанић (Шабан) Сафет, Тузла; Хајдаревић (Хусеин) Шабан, Илијаш; Халиловић (Ибро) Осман, Вогошћа; Харбаш ( Хасан) Самир, Живинице; Хасановић (Алија) Амир, Сребреник; Хасановић (Едхем) Бесим, Братунац; Хасановић (Хајдин) Есмир, Подлугови-Илијаш; Хасановић (Хусо) Хајрудин, Сребреник; Хасановић (Хусо) Хусејин, Живинице; Хасановић (Смајо) Мехо, Сребреник; Хасановић (Алија) Мухарем, Турија-Лукавац; Хасановић (Есед) Нефаил, Подлугови-Илијаш; Хасић (Заим) Назиф, Вогошћа; Хасић (Хусејин) Нијаз, Тузла; Хоџић (Рашид), Рамиз, Хурачићи-Лукавац; Хусејиновић (Фехим) Бекир, Братунац; Хусејиновић (Исмет) Идриз, Братунац; Ибрахимовић (Хакија) Несиба, Вогошћа; Јахић (Асим) Расим, Братунац; Кабиловић (Бего) Сакиб, Тузла; Кадрић (Омер) Ибро, Тузла; Каменица (Шабан) Мевлудин, Сребреник; Карамујић (Мустафа) Музафир, Илиџа; Карић (Хакија) Хајрудин, Живинице; Кланчевић (Едхем) Сенад, Вогошћа; Клемпић (Мустафа) Хасиб-Хакија, Градачац; Малатић (Смаил) Хасан, Грачаница; Мехић (Осман) Јунуз, Сребреник; Мехмедовић (Мустафа) Мухамед, Добој-Исток; Мехмедовић (Осман) Мухамед, Подлугови-Илијаш; Мехмедовић (Каро) Рамо, Хаџићи; Мехмедовић (Шабан) Суљо, Сребреница; Меканић (Мехмед) Ибрахим, Кладањ; Мујић (Мустафа) Абид, Илијаш; Мујић (Мустафа) Мујо ; Мујић-Варешевић (Реџо) Шефика, Бановићи; Муминовић (Мустафа) Адем, Сребреник; Муратовић (Омер) Јусуф, Сребреница; Мустафић (Ибрахим) Сенад, Живинице; Мустафић (Мехмедалија) Шабан, С.Хан-Тузла, Нукић (Бајро) Елмир, Зворник; Омеровић (Алија) Мехмед, Хаџићи; Омеровић (Мехмед) Мехидин, Лукавац; Омеровић (Мехмед) Мехо, Лукавац; Омеровић (Зајим) Мирсад, Братунац; Омеровић (Шемсо) Шефик; Османовић (Ибрахим) Азем, Завидовићи; Османовић (Шабан) Осман, Ново Сарајево; Поробић ( Омер) Енвер, Илијаш; Рахмић (Рифет) Изет, Лукавац; Риђић (Муниб) Вахидин, Братунац; Салиховић (Хасо) Хасан, Градачац; Салиховић (Ибрахим) Кемал, Тузла; Салиховић (Хасан) Зулфер, Илијаш; Салкић (Шабан) Мехо, Илијаш; Салкић-Бумбуловић (Хакија) Седина, Сребреница; Сејдић ( Бећир) Зијад, Ступ-Илиџа; Синановић (Салко) Нурија, Лукавац; Смајловић (Осман) Јусуф, Сребреница; Сулејмановић (Захир) Фикрета, Грачаница; Шаћировић (Вахид) Махмут, Илиџа; Шечић (Рашид) Акиф, Грачаница; Шпијодић (Јакуф) Мустафа, Илијаш; Велић ( Мустафа) Алија, Сребреник и Захировић (Рамо) Шабан, Путне исправе лицу издате у ДКП БиХ у Вашингтону- САД.

На фотографијма докумената које објављујемо могу се видјети подаци о лицима која су била жива до 2003. године или су жива и данас.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар