Oдржана је 3. Грмечка косидба на Станића брду

Трећа Грмечка косидба је одржана на Станића Брду, општина Сански Мост, 29. jула 2018. године. Грмечлије су се вјековима послије завршетка шумских радова скупљали у косачке мобе, како би што прије, брже покосили ливаде на падинама Грмеча. Врло често на ливадама могло видјети од двадесет до тридесет косаца. Група људи, ентузијаста, љубитеља природе а на првом мјесту срцем везани за свој завичај, започела је прије пар година организовање Грмечке косидбе на Станића Брду. Сама организација ове косидбе није као организација косидби на другим мјестима које су такмичарског карактера.

По ријечима прошлогодишњег најбољег косца Миле Црномарковића из сусједног села Дабра овогодишњу као и претходне косидбе организује више села Јелашиновци, Дабар, Кљевци, Умци, Будимлић Јапра и др. као и цјелокупне породице из тих села, ми се сви знамо и толико смо блиски и функционишемо као једна велика сложна породица, а то има велику вриједност у данашње вријеме.

Овогодишњи најбољи међу најбољима је био Драгиша Ступар из села Умаци, општима Сански Мост. Према његовим ријечима ова косидба је склоп традиције, културе и обичаја Грмечког и подгрмечког краја. Ми смо се овдје састали како би сачували од заборава нашу традицију, културу, показали нашим младим како је то некада било, како се косило, шта су косци имали од одјеће и опреме у стара времена, како су вриједне домаћице носиле и постављале ручак на њиви те које су се све врсте јела правиле за те прилике.

Да косе нису биле само за мушкарце показала нам је Милка Ћосић из Кљеваца која је и сама узела косу у руке. Милка као врсна домаћица испричала нам је о храни која се припремала за косце. По њеним ријечима косачки ручак је био незамислив без цицваре, киселог млијека, пите која се носила у повразачама, као и других домаћи јела
Из Минхена сваке године дође и Милан Пртија поријеклом из села Кљевци, он истиче како се труди да сто више доводи своју дјецу у завичај, јер Минхен се не може поредити са природним љепотама његовог завичаја.

Преко Грмеча из Босанског Петровца на косидбу је дошао Срето Кецман из села Смољане у пратњи свог унука Ранка. Срето нам је истакао како се осјећа као код куће са својом фамилијом. Посебна ми је част и задовољство да водим свога унука са собом да преносим своје знање и вјештину кошења на њега како би ме имао ко наследити. Срето је учествовао на многим косидбама и освајао многобројне награде на њима.

Из Босанске Крупе село Бенаковац дошао је Данијел Ивић са својом родбином и пријатељима, по његовим ријечима, нема разлике између подгрмечких села без обзира о којој се општини ради, Грмеч је један и он нас свију спаја у једну цјелину, а ми смо дјеца Грмеча и подгрмеча.

Маринко Плавшић из Шипова, један од врсних косаца истакао је како је већ трећу годину заредом на Грмечу са својим пријатељима и да ће се увијек радо одазвати на оваква дружења.

Јовица Стиковац са сином Луком из Будимлић Јапре презадовољан дружењем рекао је да ће и следеће године учествовати у самој организацији исте.

Домаћин овогодишње Грмечке косидбе Никола Срдић са задовољством је констатовао да је презадовољан што се традиција и култура преноси са кољена на кољено и чува од заборава, без обзира што ће покошена трава остати на њиви јер на Станића Брду не само да нема стоке као некада, већ нема ни кућа ни становника.

Сам боравак у природи за све нас пуно значи, поготово за оне који живе брзи темпо зивота, овдје се пуне батерије за нове радне побједе.

Захваљујем се свима који су на било који начин подржали овај вид чувања наше традиције, обичаја и културе.

На Станића брду,
ДРАГАН СРДИЋ

Нема коментара

Напишите коментар