У СРБУ ОДРЖАН 10. ЈУБИЛАРНИ ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ

ЕКИПНИ ПОБЈЕДНИК ГРАЧАЦ, ДАНИЈЕЛ ПОПОВИЋ И ОВЕ ГОДИНЕ НАЈУСПЈЕШНИЈИ ПОЈЕДИНАЦ


Пред више стотина гледалаца, у конкуренцији девет екипа, Грачац је успио да поврати титулу од Добросела. Ово село надомак Доњег Лапца, иако је своје највеће супарнике за прво мјесто добило у најинтересантнијој дисциплини, повлачењу конопца, није сакупило довољно поена да одбрани прошлогодишњу титулу. Треће мјесто освојила је екипа Небуљуса, а занимљиво је да су за њу све поене освајала само тројица такмичара. Један од њих је и Данијел Поповић, побједник три дисциплине, коме је организатор ове године, поред још неколико појединаца и организација, додјелио и посебно признање за учешће и промоцију ове манифестације. На вишебоју је учествовало више од стотину такмичара, а посебну драж дала су му дјеца у дисциплини трчање у врећама и двије женске екипе у надвлачењу конопца.

Десето јубиларно надметање, у десет старих, народних, спортских дисциплина подно споменика Дану устанка у Србу, и ове године окупило је велики број такмичара и гледалаца. Ова спортска манифестација је једина оваквог типа која се одржала на овим просторима, а са правом се може рећи да, и поред многих проблема са којима се сусрећу и организатори и такмичари, она наставља сјајну традицију некадашњих „ОКА“ одржаваних у Дивоселу од 1956. године, до ратних догађања 1991. године.

 

НЕМА РАЈА…


Овогодишњи вишебој отворила је Рајка Рађеновић, замјеница начелнице општине Грачац, а почео је дефилеом учесника, када су једна за другом, на спортско борилиште почеле да излазе екипе: Добросело, Срб, ”Ћиро”- Личка Калдрма, Книн, “Тесла”- Београд, Небљуси, Кореница, Врховине и Грaчац. По завршетку постројавања, уз велико одобравање и аплауз присутних, сви такмичари су отпјевали пјесму “Нема раја без роднога краја”, коју је прихватила и многобројна публика смјештена уз саме ивице борилишта.

Први су и ове године снаге одмјерили малишани у трчању у врећама. Они су својом борбом, пожртвованошћу и жељом за побједом, на најљепши могући начин то и оправдали. Дали су све од себе да стигну до циља, мада нажалост, некима то и није успјело. Важно је напоменути да је то била дисциплина са највише учесника. Иако се није бодовало за укупан пласман, најбољи међу њима Дамир Ћопић, Милош Бурсаћ и Милан Родић награђени су медаљама.

 

НЕИЗВЈЕСНО ДО ПОСЉЕДЊЕ ДИСЦИПЛИНЕ


Истом дисциплином, али старијих учесника почело је ово јубиларно такмичење. Због малог простора, трчало се у више група, а у финалној утрци су центиметри одлучивали о расподјели медаља.

Свака дисциплина имала је своју драж, мада се за неке већ унапред знао побједник. То се, прије свега, односи на оне у којима је учествовао Данијел Поповић. Са лакоћом је прескакако летвицу у скоку у вис, заустављајући се на 1,50 метара, мада је реално могао и више. И у друге двије дисциплне био је ненадмашан, посебно у скоку у даљ, док му је конкуренција у бацању камена била много већа. Уз Данијела, овдје треба истаћи и Милана Лабуса и Душка Јазића, чије време у скакачким дисциплинама тек долази. У бацању камена с рамена учесвовао је и најстарији такмичар на вишебоју Илија Бурсаћ (76).

Уз већ традиционално пењање уз 12 метара високу стожину, одважност су показали и момци у трци на брвну.  Пршут је и ове године освојио Прица Никола, док је гледаоцима заустављао дах млади Вук Родић, вјешто се пењући уз стожину. 

Било је ту и огребаних руку, ногу и још неких повреда, али нико од такмичара се није пожалио на њих. Једнако тако нико се није пожалио ни на падове изазване трчањем на брвну. Титулу је понио млади Алекса Кесић, прешавши брвно за само коју десетину секунде брже од Николе Драгичевића.

У повлачењу кличка можда и најнеизвјеснија борба. Полуфинале између Горана Ајдуковића и вишеструког првака Србије у кик боксу, Душка Басрака, трајало је „љетни дан до подне“. Ни судије ни њихови помоћници, нису могли да одреде на коју ће страну кличак. Углавном је остајао на средини… Побједио је на крају Басрак, али тек тада долази изненађење. Уморан од претходне борбе није могао ништа против изузетно снажног Илије Вукше, који га је с лакоћом „пребацио преко себе“.

Највише негодовања такмичари су имали на дисциплину повлачења куке, јер су организатори извршили модификацију и умјесто класичног повлачења, такмичило се на други начин. Организатор је одлучио да се на слиједећем вишебоју врати класичном стилу повлачења куке.

У обарању руке Милан Кантар је лакше него што се очекивало освојио прво мјесто. Мада је имао достојне ривале, његова побједа ни једног тренутка није долазила у питање.

Да се историја понавља, имали смо прилике видјети у надвлачењу конопца. За разлику од прошле године, у директном сусрету Добросело је добило Грачац, али због ранијих резултата Грачац је освојио прво мјесто, уз бурно одушевљење њихових навијача.

На крају треба истаћи и трећепласирану екипу Небљуса која је само захваљујући тројици изузетно јаких момака, стигла на побједничко постоље, а све три првопласиране екипе добиле су и пехаре.

Ни припаднице љепшег пола нису биле запостављене. Организовано је такмичење у надвлачењу конопца између двије женске екипе. Млађе и још нешто млађе… Побједа је ипак припала искуснијим такмичаркама.

У тренуцима када су се многи такмичари пошли окрепити пригодним послужењем припремљеним од стране организатора у девастираном хотелу Срб, а многи гледаоци након лијепо проведеног послијеподнева кренули својим путем, вашем репортеру за око је запао један занимљив детаљ. Двије групе дјечака и дјевојчица самоинцијативно су ухватили конопац међусобно одмјеравајући снаге. Сјајна слика и још већа порука.  Вишебој је у овим дјевојчицама и дјечацима побудио жељу да буду његови активни актери. Са таквом жељом, и широм подршком, традиција спортског народног надметања, која на овим просторима траје вијековима, буди наду да ће Лички вишебој још годинама живјети на свом извору.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

ОРГАНИЗАТОРИ И СПОНЗОРИ


„Ова манифестација би се тешко могла одржати да није било Комесаријата за избјеглице и миграције Владе Републике Србије, Српског националног вијећа Загреб, Завичајног клуба Срб, Етно крчме Дидара, ресторана Велебит, зубне ординације Дубајић, фирми Euroturs, Steelsoft и Euorocentar“, рекао је, на крају вишебоја, предсједник Организационог одбора Рајко Кесић, користећи прилику да се захвали и судијском тиму на челу са Дадом Родићем, Миланом Трнинићем, Љубаном Тубићем, Гораном Перишићем и Жељком Бурсаћем, као и водитељки програма Јасминки Миљуш и једном од домаћина и организатора Мирку Рађеновићу.

[ezcol_1half]

ТРКА У ВРЕЋАМА

1. Милан Лабус, Грачац
2. Душко Јазић, Добросело
3. Милош Лекић, Врховине

ВУЧЕЊЕ КУКЕ

1. Горан Ајдуковић, Небљуси
2. Горан Перишић, „Тесла“ Београд
3. Драгутин Лекић, Врховине

СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА

1. Данијел Поповић, Небљуси
2. Анеј Миланко, Грачац
3. Јазић Душко, Добросело

 ПОТЕЗАЊЕ КЛИЧКА

1. Илија Вукша, Добросело
2. Душко Басрак, Грачац
3. Горан Ајдуковић, Небљуси

ТРЧАЊЕ ПО БРВНУ

1. Алекса Кесић, Тесла Београд
2.Никола Драгичевић, Грачац
3.Горан Лазић, Добросело

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

ОБАРАЊЕ РУКЕ

1. Милан Кантар, Добросело
2. Горан Ајдуковић, Небљуси
3. Горан Миљуш, Грачац

СКОК У ВИС ИЗ МЈЕСТА

1. Данијел Поповић, Небљуси
2. Милан Лабус, Грачац
3. Душко Јазић, Добросело

ПЕЊАЊЕ УЗ СТОЖИНУ

1. Никола Прица, Грачац
2. Вук Родић, „Ћиро“ Л. Калдрма
3. Желимир Вуковић, Кореница

БАЦАЊЕ КАМЕНА С РАМЕНА

1. Данијел Поповић, Небљуси
2. Давор Пећанац, Добросело
3. Милан Ђекић, Грачац

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПА

1. Добросело
2. Грачац
3. Врховине

[/ezcol_1half_end]

Коначан пласман

1. Грачац 980
2. Добросело 900
3. Небљуси  620 

Нема коментара

Напишите коментар