Малом Градцу недалеко од Глине

Oдржано традиционално вече српског фоклора у Малом Градцу недалеко од Глине

У Малом Градцу недалеко од Глине 27. јула одржана је, 16-у годину за редом, културна манифестација „Сусрети на Банији“. Око тристотињак посјетиоца током два и по сата програма уживало је у кореографској и традиционалној презентацији пјесме, плеса и игара.

Нова предсједница СКД „Просвјета“ пододбор Мали Градац Жељка Марчинко ове године окупила је укупно осам фолклорних ансамбала који су пристигли од Белог Манастира и Слатине преко Хрватске Костајнице и Костајнице у Републици Српској до Крњака. Посебно поздрављени су били чланице и чланови Хрватског културно умјетничког друштва „Трећа срећа“ из Глине! Наравно уз домаћине који су осим фолкорних елемената представили се и специфичним банијским хумором у извођењу најмлађих чланова ове просвјетине секције у Малом Градцу.

Малом Градцу недалеко од Глине

„ Ми који се бавимо чувањем културног идентитета и отимамо га од заборава настојимо да оно што смо од својих предака усвојили пренесемо на своју дјецу. И зато сам посебно поносна што, не само у Малом Градцу, него и другим срединама имамо дјеце и младих која се желе бавити културним аматеризом. Дјеце и младих која желе живјети здрав живот, која се желе међусобно упознавати, дружити, забављати, веселити. А управо сусрети овакве врсте, ма гдје год да се они одвијају – прилика су за то. И зато посебно хвала нашој дјечици и младима што његују традицију и што његују изворност и оригиналност.

Свјесни смо да живимо у времену оптерећеним економском кризом и незапосленошћу. Да нас све мучи апатија и понекад безнађе. Сви који смо у овом послу навикли смо на материјалну неимаштину и мањак новца за ношње и за све остало. Али импровизирамо, трудимо се, покушавамо. Једном ријечју – не одустајемо, рекла је Марчинко затварајући манифестацију.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар