Светосавска академија у Слатини

У  Слатини су се 27. јануара 6. Светосавском академијом присјетили живота и дјела Светог Саве у кино дворани. Прије тога је на свечаној литургији у Храму Светог Петра и Павла освештан славски колач.

Отац Драган Гаћеша је изразио задовољство што су се парохијани окупили у великом броју. Такође је поздравио епископа пакрачко-славонског Јована.

Поред многобројних парохијана академији су присуствовали замјеник градоначелника Слатине Бојан Плантак, Миле Хорват, замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић.

Отац Драган Гаћеша све их је поздравио и говорницу препустио епископу пракрачко-славонском Јовану који је нагласио да му је посебно драго што је присутан игуман Манастира Ораховица, Павле.

– У Манастиру Ораховица налазе се двије лозе осликане у 16. вијеку, једна је лоза Христова, а друга је лоза Немањића. Та лоза има насликана у Пећкој патријаршији, Високим Дечанима, а и у Ораховици – рекао је епископ Јован и даље у својој бесједи подсјетио на значај Немањића и Светосавља.

Говорећи о Светосављу, епископ Јован се осврнуо и на Закон о слободи вјероисповијести који предлаже Црна Гора као незапамћен у европским оквирима.

– То је Закон против којег су бројне црквене заједнице, и институције. У Црној Гори се десило чудо Божје, јер су се тамо окупили православци бранећи своје светиње, без иједног инцидента, или горке ријечи.

У наставку академије наступили су у пригодном програму богослов Димитрије из Карловачке богословије са Светосавском бесједом, Свјетлана Спајић озпјевала је Српску Божићну пјесму, Цвијете тихи – Карловачки богослови, АНИ Вуковар Игре из Западне Славоније, Просвјета пододбор Слатина Молитва Светом Сави, дјеца са вјеронаука.

Милена Богатић је прочитала своју ауторску пјесму Православље.

Након академије организатори су све позвали на послужење у просторије Црвеног крста.

Водитељ програма је био Игор Павковић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар