Решен проблем 5.000 Срба, добили право на држављанство Хрватске

Око 5.000 Срба пореклом из Хрватске који нису могли да добију хрватско држављанство, због погрешно уписане те ставке по рођењу у Србији, коначно су изменама закона о хрватском држављанству, добили то право.

Реч је о грађанима Србије који су рођени овде у периоду од 1977. до 1991. године, а чија оба родитеља имају хрватско држављанство,. Њима је изменама овог закона омогућено да задрже српско и истовремено остваре право на држављанство Хрватске, које им припада по пореклу.

Александар Маршавелски, доцент на Правном факултету у Загребу који наводи да је годинама на решавању овог проблема радио у сарадњи са Савом Манојловићем из српског Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) и председником Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској Борисом Милошевићем, каже да су захваљујући изменама које су ступиле на снагу од првог јануара ове године, већ неки од оштећних добили хрватско држављанство.

Маршавелски појашњава да тих 5.000 грађана, којима матичари правно нису могли уписати српско држављанство јер по закону ако су им родитељи имали једно држављанство, они добијају исто, а због погрешно написаног, након распада Југославије, нису могли остварити право на хрватско, иако је двојно држављанство допуштено.

– Њима то Хрватска није допуштала, а по мом мишљењу разлог за то је била дискриминација. Хрватска је поступала незаконито јер је признавала те погрешне уписе који правно нису релевантни – рекао је Маршавелски.

Хрватски органи су тражили да се погрешни уписи исправе у Србији, објашњава он и наводи да су због тога иницирали амандман у Србији, како би се људима омогућио исправан податак о држављанству у тренутку рођења и да они истовремено задрже српско држављанство, јер цео живот живе у Србији.

– Међутим, тај амандман није прошао. Он је у скупштини стављен на гласање, али тадашњи МУП Србије није дао сагласност на то и ствар је пропала тако да смо након тога амандман иницирали у Хрватској – навео је Маршавелски.

Измене закона поздравио је и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који каже да је Хрватска на овај начин исправила велику неправду према грађанима Србије који су рођени у Србији пре 1991. године, а чији су родитељи били држављани Социјалистичке Републике Хрватске.

– Хрватска је до ових измена закона одбијала да тим грађанима Србије призна право на хрватско држављанство, све док из Србије не донесу документ да су били држављани Федералне Хрватске – рекао је Линта.

Вест преузета са: vesti-online.com

Нема коментара

Напишите коментар