Светосавско вече на Бусијама

У Парохијском дому у Бусијама (Земун) 26. јануара одржано је Светосавскo вече у организацији Удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна, Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније и Удружење Славонаца Славонија у срцу.

Срби су завјетни народ. Свети Сава је својим насљедницима и свом народу оставио Светосавски завјет – дао је примјер живота у Христу, поуке и благослов. Тај завјет нас води земљи обећаној – Царству Божјем.

Слиједећи тај пут окупио се живаљ на Бусијама, прво на литургији у Храму Светих Ћирила и Методија, а потом и на Светосавској вечери.

Међу присутним гостима били су предсатвници ГО Земун Бошко Радовановић и Милан Миливојевић, представник Савеза Срба из региона Миле Шапић као и презвитер Стефан Гавровски.

Химну о Светом Сави извели су Вокално-инструментални састав Златно звонце и Црквени дјечји хор Анђеличићи.

Отац Драган Зорица  наводи да је суштина личности Светог Саве, а што је била вриједност времена у којем је он живио јесте црква и богослужење.

– Сав је живот предао Христу Богу и због тога је просветитељ јер је унео свјетлост у душе нашега народа. И те хришћанске вриједности кроз епску поезију се проносе до дана данашњег. Сјетимо се епске пјесме и на шта су потрошили благо. У вријеме Немањића богатство нису трошили на дворце и палате, што можемо срести на Западу, већ имамо предивне манастире. Они су задужбинари који су оставили духовне вриједности своме народу.

Отац Зорица наглашава да нема манастира на Светој Гори, нема скита на Светој Гори гдје Свети Сава и Свети Симеон нису оставили свој траг, не само српском народу, него и свим другим православним народима.

– Животи три  веома значајне личности у нашем народу Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић су били испреплетени са животом Светог Саве. Сматрали су га као темељ свога живота. Чак су сматрали да им је мисија, тамо гдје су отишли, да проповиједају о Светоме Сави. Никола Тесла је мотор на трофазну струју осмислио на Светог Саву, тако што је имао визију, крштен је на Светога Саву.

У име ГО Земун скуп је поздравио Бошко Радовановић наводећи да је он лично, а вјерује и цијела општина Земун су поносни што постоје оваква удружења, јер док постоје они, постојаће и Крајина на овим просторима.

– Ви сте ти који преносите наше обичаје, и који ћете их пренијети нашој дјеци, нашим унуцима. Општина Земун подржава манифестације оваковог типа.

Бесједу о Светом Сави говорила је професорка Љубица Жикић. Говорећи о животу Светог Саве, осврнула се и на садашње вријеме.

– Није довољно да их славимо, и поштујемо. Треба да се поведемо њиховим примјером. Уочи савиндана преиспитајмо се колико смо светосавци. Да ли смо радни и одговорни. Да ли волимо брата свога и родитеље своје. Можемо ли опростити или смо заслијепљени самољубљем. Волимо ли из користољубља или чистом божанском љубави која за сваког човјека има разумијевање. Волимо ли своју отаџбину и да ли радимо на њеном напретку и опстанку. Бранимо ли је од издајника и нечасника сваке врсте или смо се у њих уврстили. Поштујемо ли учитеља дјеце своје и школу као храм знања и учитеља, поштујемо ли цркве наше, разабиремо ли знање од незнања. Цијенимо ли књигу, расадник умне и духовне свјетлости.

Посебну пажњу и громогласан аплауз изазвала су дјечица из КУД- а Ћирило и Методије. Ове дивне дјевојчице припремиле су рецитације, говориле су пригодне стихове о Светом Сави.

Такође, присутни су могли да уживају и у дивном извођењу Црквеног хора Анђелчићи уз музичку пратњу оца Драгана Зорице.

Љубитељи традиционалне и завичајне пјесме могли су да уживају у извођењима пјевачких група Завичајног удружења Банијаца, удружења Славоније у срцу, КУД-а Петрова гора Кордун и гуслара Николе Ђапића.

Крајишки пјесници Бојана Вучић, Милена Жарковић, Богданка Бајић и Мирко Вујанић читали су стихове својих пригодних пјесама.

Програм је водила шармантна Сузана Стојановић.

На крају свечаности приређен је пригодан коктел.

 

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар