АКТУЕЛНО:

ТАНАСКОВИЋ: Пружити одлучан отпор чланству Приштине у Унеску

Бивши амбасадор Србије у Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу Дарко Танасковић оцијенио је да је надавно одржани фестивал „Мирдита“ у Београду политички, а не културни пројекат јер се залаже да се културно насљеђе на Космету представи као „косовска културна баштина“ и нагласио да се управо зато мора пружити одлучан отпор чланству Приштине у Унеску.

Он је појаснио да се тај пројекат ослања на став да културна добра на територији једне државе у административном смислу припадају надлежности те државе.

– На том принципу је заснована и систематизација светског културног насљеђа у Унеску, тако да би, кад би такозвано Косово постало члан ове организације, свеукупна културна баштина на његовој територији била системски вођена као да у државном смислу припада самопроглашеном Косову. Зато је Приштини толико и стало да „освоји“ Унеско и зато се томе мора пружати одлучан отпор – рекао је Танасковић за „Спутњик“.

Према његовим ријечима, слаткорјечивост албанских учесника на културном фестивалу „Мирдита“ о томе да тамо „постоји колективна свијест свих народа о очувању културне баштине и споменика“ су обичне празне фразе и флоскуле које немају везе са доминантном атмосфером и стањем духа у албанској заједници на самопроглашеном Косову.

– За лажност тих флоскула које некима у Београду, али и многима у свијету, представљају музику за уши, свакодневно има потврда у манифестовању нетрпељивости према објектима српске православне баштине, као непомерљивим белезима и симболима вишевјековног српског присуства на Космету – упозорио је он.

Танасковић је нагласио да се мора тачно знати шта је објективно чије, а оно што је објективно угрожено мора се дјелотворно чувати установљавањем нових, специјалних модела заштите, уз међународне гаранције, о чему би се морало разговарати и у Бриселу, уколико је тамо уопште могуће о било чему конкретном и озбиљном разговарати.

– Посљедње изјаве господина Мирослава Лајчака и брутална отвореност неких еемачких дипломата не остављају много простора за оптимизам – закључио је Танасковић.

РТРС, СРНА
Нема коментара

Напишите коментар