Традиција се не прекида – најхрабрији у хладним и набујалим ријекама пливали за Часни крст

Српска православна црква прославља Богојављење, празник крштења Исуса Христа у ријеци Јордан. На један од највећих хришћанских празника, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави!“ и „Ваистину се јави!“. Традиција је и да се на Богојављење плива за Часни крст. Ове године због лоших временских услова, пливање је било симболично, а у појединим градовима и општинама није ни одржано.

У највећем граду Српске пливање за Часни крст било је симболично. Више од 150 особа се пријавило, али је због отежаних услова, за Часни крст пливао само Огњан Милетић.

Пливало се и у на језеру Трн код Лакташа.

Ана Милановић прва је допливала до Часног крста у општини Језеро.

На извору ријеке Биоштице у мјесту Кнежина код Сокоца организовано је богојављенско пливање за Часни крст. До крста је први допливао најмлађи учесник Павле Пејовић из Црне Горе.

У Требињу је неколико најодважнијих момака и дјевојака симболично на кратко ушло у Требишњицу, како се вишедеценијска традиција на Богојављење не би прекидала.

До Часног крста, који је симболично спуштен у ријеку, прва је дошла Зворничанка Маријана Кркаловић.

Билећанин Срђан Леро први је допливао до Часног крста у традиционалном богојављенском пливању за Часни крст које је данас одржано на Билећком језеру.

Зденко Марковић из Добоја добио је златник као побједник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Делића брдо у општини Петрово.

У Козарској Дубици 27 вјерника, међу којима и три жене, ушло је данас у освештану воду ријеке Уне, уз благослов свештеника.

Часни крст је одлуком организатора додијељен Слађани Мијатовић, која је и прошле године била учесник пливања за Часни крст. Њој је уручен и златник од осам грама, поклон општине Козарска Дубица и икона светог Јована Крститеља.

За часни крст пливало се и у Брчком. Прва међу 66 витезова и једина жена међу њима била је Теодора Терзић из Бијељине. Она је освојила златник и понијела титулу витеза часног крста.

У Градишци због високог водостаја ријеке Саве није одржано такмичење у богојављенском пливању за Часни крст, али су се пливачи окупали на ријеци, а апостолским жријебом одлучено је да је овогодишњи побједник Владимир Нежић.

На језеру Балкана код Мркоњић Града, одржано је богојављенско пливање за часни крст. Чин освећења воде обавио је владика бихаћко-петровачки Сергије.

За часни крст пливало је 28 младића и 12-годишња Кристина Билић. Она је прва допливала до часног крста.

Због високог водостаја ријеке Сане, у Приједору није било пливања за Часни крст, већ су пријављени симболично уронили у ријеку код градског моста. Једном од најстаријих пријављених пливача уручен је златник.

Богојављенска литија у Новом Граду организована је од храма Светих апостола Петра и Павла, главном улицом до кеја, поред Уне. Прије тога, у храму је служена литургија. Ове године, пливање за Часни крст је отказано због високог водостаја Уне и Сане.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар