Рекордан број пливача на богојављенском пливању у Трпињи

Упркос киши и ниској температури и ове године је у Трпињи на Богојављење 19. јануара одржано традиционално пливање за часни крст.

На језеру Пањик у Трпињи данас је одржано Богојављенско пливање, а први до Часног крста допливао је Марко Никшић из Вуковара. На пливању за Часни крст који се на Богојављење одржава у бројним земљама у којима живе православни верници овај храбри петнаестогодишњак учествовао је први пут.

– Истина је, ово ми је први пут да учествујем у богојављенском пливању, а да ћемо пливати за Часни крст договорио сам се са мојим пријатељима у школи. Вода је хладна, али посебан је осећај то што сам први допливао до крста. Баш сам срећан – изјавио је овогодишњи најбржи учесник Марко Никшић.

На празник када се обележава крштење Христово пред бројном публиком окупило се 60 момака које није омела ни киша, а ни ниска температура воде и ваздуха која је била само неколико степени Целзијуса изнад нуле.

– Ове године нас је мало мучило време, нисмо знали да ли ћемо ићи литијом кроз село због кише, али успели смо. Нас у организацији има преко двадесет момака који организујемо традиционално пливање на Пањику и ове године смо посебно поносни јер се окупио рекордан број учесника – каже један од организатора Урош Наранчић.

Након литургије у трпињском храму Вазнесења Господњег и пре пливања, од храма до језера Пањик, прошла је литија у којој су осим свештеника били и становници села те пливачи.

– С обзиром на то да је за време коронавируса био ограничен број људи на једном месту, ово је прва година после тога да смо организовали литију кроз село. Ово је осма година да се пливање одржава код нас у Трпињи на Пањику, пре тога смо пливали у Сремској Митровици, након тога четири године у Даљу, али онда смо одлучили да тај посебан догађај и организујемо и у нашем месту – каже испред организатора Љубан Вујанац.

Најмлађи учесник има само девет година

Међу 60 момака, нашао се и храбри деветогодишњак Сергеј Наранчић, који потиче из породице која негује традицију пливања за часни крст годинама уназад. Пливали су Сергејов прадеда, деда, стриц и тата, а сада је дошао ред и на њега.

– Вода је јако хладна, али сам имао жељу да учествујем у пливању. Супер ми је било и мислим да ћу и следеће године такође пливати – рекао је Сергеј.

Литургију у Храму Вазнесења Господњег предводио је трпињски парох Марко Шукунда који је подсетио присутне вернике на обичаје који се везују за данашњи празник.

– „Бог се јави – Ваистину се јави”, који је крштавајући се у Јорданским водама од стране Светог Јована Пророка Претече и Крститеља показао своје смирење и пут свакоме од нас људи како и на који начин и ми да живимо данашњи живот. Сви ми крштавајући се крштењем којим се Исус крстио постајемо деца и чеда Божија. Данашњи празник и обичаји везани за њега заиста су у нашем народу богати и ми управо у том смислу се и окупљамо на излетишту Пањик у Трпињи. Ови наши храбри момци представљају погружавање у воду и израњају као нови људи који су на путу Божијем и који су деца Божија – закључио је Шукунда.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар