АКТУЕЛНО:

Којић: Орићевим крвницима и дјеца била војни циљ

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је Срни да су у Скеланима прије три деценије и дјеца била војни циљ, а починиоци ни дан-данас нису процесуирани, због чега породице имају само питања, на која не добијају одговоре.

Он је подсјетио да су Насер Орић и његови крвници крвави пир, који је почео на Божић у Кравици, наставили у Скеланима свега девет дана касније – убијајући све што су стигли да убију, подсјећајући да је најмлађа жртва имала пет, а најстарија 80 година.

„Питам Суд и Тужилаштво да ли убице Радисава и Александра, дјечака од 11 и пет година, треба да одговарају? Коме су они представљали пријетњу, опасност? По којој конвенцији рата су они легитимни војни циљ?“, упитао је Којић.

Којић је упитао и да ли је држање свог дјетета у наручју у покушају бјекства у Србију војна опасност, подсјећајући да је Гордана Секулић убијена из снајпера на мосту док је у наручју држала сина Ђорђа.

„Хоће ли нам послије 30 година неко одговорити на ова питања? Хоће ли убице породице Ристић икад изаћи пред лице овоземаљског суда?“, упитао је Којић.

Он је нагласио да се са разлогом поставља и питање хоће ли стране амбасаде једном доћи да се поклоне на њиховом гробу, хоће ли неко њиховим породицама изјавити саучешће и замолити за опрост, констатујући да су породицама, након силних година због ћутања свих надлежних, остала још једино питања.

Поводом обиљежавања 30 година од страдања 305 Срба из Скелана и сусједних села, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године, код централног споменика за 305 погинулих српских цивила и војника данас је служен парастос, којем је присуствовао потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић.

Код централног споменика у Скеланима данас је служен парастос за 305 страдалих српских цивила и војника током протеклог рата, од којих је њих 69 убијено 16. јануара 1993. године. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић.

Настављајући етничко чишћење средњег Подриња, јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана.

За бројне масовне злочине које су муслиманске снаге починиле над Србима у Подрињу, па и за ове у Скеланима ни након 30 година нико није одговарао, а нису били обухваћени ни оптужницом против Орића у процесу који се окончао његовим ослобађањем у Суду БиХ.

Преузето са: Атв

ФОТО: Срна

Нема коментара

Напишите коментар