У Модричи уручена постхумна одликовања породицама 17 погинулих бораца Војске Републике Српске

У Модричи су данас уручена постхумна одликовања породицама 17 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ са подручја Модриче и Шамца које је Медаљом заслуга за народ одликовала предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Одликовања је уручио изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић који је рекао да је указом предсједника Српске, а на иницијативу Борачке организације и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, постхумно одликовано 13 бораца из Модриче и четири из Шамца.

„Додјелом одликовања предсједница Репбулике Српске исказује поштовње и неизмјерну захвалност свим погинулим борцима, али и породицама погинулих хероја“, рекао је Којић и подсјетио да су у Српској од 2012. године породицама уручена одликовања за 1.870 погинулих и несталих бораца.

Којић је навео да ће бити настављена додјела постхумних одликовања породицама бораца погинулих за Републику Српску.

Одликовање је уручено Стани Ђурић за погинулог супруга Ђоку из Црквине код Шамца. „Одликовање ми значи много и драго ми је што мој супруг није заборављен“, рекла је Стана.

Ђурђија и Алекса Стајић из Зелиње код Модриче, родитељи борца ВРС Илије /23/ несталог 10. септембра 1995. године у Возући код Завидовића, кажу да одликовање не може замијенити сина, али може ублажити тугу за несталим дјететом.

„Да смо нашли бар једну кост да је сахранимо било би нам лакше, него овако када не знамо ни гдје је Илија страдао, нити има гроба гдје бисмо му прислужили свијеће“, рекла је Ђурђија.

Она је навела да је иза Илије остао син који је тада имао 11 мјесеци.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да у овој општини још нису уручена одликовања породицама 22 погинула борца са овог подручја.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић очекује да ће наредне године бити уручена постхумна одликовања породицама свих погинулих и несталих бораца.

Погинули борци постхумно су одликовани поводом Видовдана – крсне славе ВРС и 15. септембра – Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар