ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОСИЊСКЕ БРИГАДЕ ВРС

У Осињи код Дервенте данас је обиљежен Дан Осињске лаке пјешадијске бригаде и Дан Војске Републике Српске, те одата почаст страдалима са овог подручја у Одбрамбено-отаџбинском рату чија су имена уклесана на спомен-обиљежју подигнутом у овом селу.

Осим чланова породица погинулих бораца, данашњем обиљежавању присуствовали су и вијенце положили градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници Градске борачке организације, те делегације политичких партија.

Симић је истакао да дан формирања Осињске бригаде и Војске Републике Српске прије 30 година не смије бити заборављен.

„Обавезни смо да чувамо успомену на све људе који су дали животе и дијелове тијела за слободу коју данас уживамо“, поручио је Симић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић нагласио је да је допринос Осињске бригаде током Одбрамбено-отаџбинског рата велики, те да је посебно значајан био на самом почетку када се у рано прољеће 1992. године надвила огромна опасност над становништвом јужног дијела Дервенте.

„У тим тренуцима када су се организовали људи на ширем подручју Осиње, осињско-сочаничког краја и изашли на етничке границе на том дијелу постало је јасно да ће Срби бранити животе и огњишта и више није постојала опасност те врсте“, рекао је Вујичић.

Он је навео да је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани територија и становништва страдао 101 припадник ове бригаде, док је више од 500 рањено.

Припадник Осињске бригаде и један од оснивача Милан Гаврић подсјетио је да је намјера ове јединице била одбрана, односно дефанзивно дејство.

„Међутим, касније је била укључена у операције за пробој Коридора, у битку на Церу и Мишинцима, затим је учествовала у ослобођењу Дервенте и пробоју ободног канала – административне границе Дервенте и Брода, као и на добојском, маглајском и теслићком ратишту. Велика заслуга јединице и оно чиме се као народ поносимо јесте да није направила ниједан ратни злочин“, рекао је Гаврић.

Ученици Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ из Осиње су рецитацијама и изложбом својих радова у просторијама школе дали допринос обиљежавању 30 година од настанка Војске Републике Српске и Осињске лаке пјешадијске бригаде.

Извор: ФРОНТАЛ

Нема коментара

Напишите коментар