У БАЋЕВИЋИМА КОД МОСТАРА ПОНОВО СИЈА ПЕТОКРАКА: Освештан споменик жртвама Другог свјетског рата

Како пише Топ портал у мостарском насељу Баћевићи данас је освештан обновљени споменик погинулим борцима НОР-а и цивилним жртвама у Другом свјетском рату.

Предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо рекао је да је ово једини овакав споменик у Мостару и да је подигнут у част 53. страдалих мјештана насеља Баћевићи.

Голо је подсјетио да су мјештани Баћевића, како каже, сви били у НОР-у и да су имали проблема да подигну овај споменик, али да су 1971. године то ипак урадили.

Ово, како каже, једино чисто српско село, страдало је у задњем рату , а са селом страдао је у јулу 1992. године и споменик. Уз споменик био је смјештен и спомен парк, а данас су на том мјесту мјештани Баћевића изградили спортски центар који је мјесто окупљања младих.

„Ово мјесто заслужује овај споменик. Овдје се налазе 53 имена, а од тога 20 је пало као борци НОР-а и 33 жртве које су убијене од стране усташа у рату од 1941. до 1945. године. Сви ови људи нису покопани на прави начин. Њих 18 није пронађено и не зна се гдје су… Ми те људе не заборављано“, рекао је Голо додајући да је у баћевском гробљу прије седам година направљена црква на чијим зидовима су исписана имена свих 53 жртве, али и имена страдалих Баћевчана из задњег рата.

Предсједник Скупштине Града Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је његово задовољство велико што је данас у Мостару.

„Увијек је посебна емоција када долазим у ове митске предјеле како ми то у Србији зовемо, у Херцеговину, Мостар или Требиње и мјеста одакле је велики дио становника Србије. Доносим вам поздраве од ваше браће и сестара из Војводине, прије свега из Зрењанина“, рекао је Јањић.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић рекао је да је данас велики празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља и да је на молитвама у храновима читано Свет Јеванђеље у коме се у једном дијелу говори и о добрим виноградарима и томе да је Бог људима повјерио земљу као виноград о коме треба да се старају.

„У српској заједници се нико боље не стара о свом винограду као што је то овдје у Баћевићима“, рекао је Којић.

Отварању споменика, поред бројних мјештана, присуствовали су замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, делегација Републике Србије, представници Конзулата Србије у Мостару и бројни други уважени гости.

Вијенце на споменик су положили предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, предсједник Скупштине Града Зрењанина Чедомир Јањић са делегацијом Града Зрењанина и генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић.

ТОП ПОРТАЛ

Нема коментара

Напишите коментар