У Бачком Јарку одржан 10. сусрет певачких група “Хајдучки растанак“

У просторијама КУД ДР Младен Стојановић у Бачком Јарку 12.11.2022. године одржан је 10. традиционални сусрет певачких група под називом “Хајдучки растанак“. Том приликом су се сусреле три мушке певачке групе Крајишка група Плитвице, КУД Марија Бурсаћ из Банатског Великог Села и КУД ДР Младен Стојановић, као и познати крајишки гуслар Витомир Вулин.

Аутор ове манифесације је Борислав Кнежевић, члан певачке групе КУД ДР Младен Стојановић из Бачког Јарка и он нам је нешто више рекао о самој манифестацији:

  • Као група постојимо 12 година, а манифестација постоји 10 година. Гајимо стил који публици приказује прело на тај начин што публика гледа како се ми дружимо и певамо. Решили смо да то прикажемо на мало другачији начин него што то раде друга друштва.

Кнежевић је истакао да је ово прва манифестација у новим просторијама КУД ДР Младен Стојановић. Такође, за време корона вируса нису одустали од своје манифестације, а пошто нису могли да зову публику, састајали су се са пријатељима мало се испевали и на тај начин одржавали “Хајдучки растанак“.

Председница Савеза Крајишких удружења Ранка Срдић Милић захвалила се организаторима манифестације на лепој синтагми “Хајдучки растанак“ и подсетила на претходне манифестације којима је присуствовала:

  • Мени је четврти пут да сам присутна. Прошли пут је било пред Ловачком кућом исти амбијент иста организација, али је имало призвук прошлих времена пошто је горела ватра и то су били елементи хајдучије. Ови момци желе да оживе то време кроз песму која је наша комуникација са небом. Ово лепо раде, позвали су у госте две групе, млађе момке, што је и циљ јер “на младима свет остаје“. Старији могу својим искуством да допринесу, а млађи су ту да наставе традицију. То раде са стилом и имају запажене резултате у Стрмици, која је најјачи филтер за такву врсту певања. Пар пута су узимали узимали стрмичко посело, а види се њихова класа и упеваност. Пред њима је лепа будућност и умеју да носе своју намеру.

Манифестацији су присуствовали представници завичајних удружења са којима КУД ДР Младен Стојановић из Бачког Јарка сарађује, којима су се овом приликом захвалили, а међу њима су Савез Крајишких удружења, Српски крајеви, Удружење грађана Змијање из Каћа, Завичајно удружење Јањана из Футога, Завичајно удружење Врбљанаца из Темерина, Удружење Граховљана и Ливљана и сви који су увеличали ову занимљиву манифестацију.

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар