Банском Грабовцу

У Банском Грабовцу на Банији евоцирано сјећање на прву партизанску акцију на Банији и служен парастос за 1280 убијених Срба

Крајем јуна у Банском Грабовцу поред Петриње одржана је велика антифашистичка манифестација на којој је тристотињак учесника евоцирало сјећање на прву партизанску акцију не само на Банији већ и у читавој Хрватској, те одало почаст и поклонило се сјенима преко 1280 убијених Срба крајем јула 1941. године. У Банском Грабовцу догодио се први масовни окршај усташа са устаницима у Хрватској. На основу директива са савјетовања у шуми Абез на Кордуну, 42 устаника под водством Васиља Гаћеше напали су у ноћи између 23. и 24. јула 1941. зграде општине и железничке станице, а након што су савладали посаду и одузели преко 50 пушака, повукли су се из села.

Усташе су затим од 24. до 26. јула скупљале све Србе из Грабовца и околних села (Лушчани, Влаховић…), укупно 1.285 и довеле их у Бански Грабовац где су их на бруталан начин поубијале. Иако је историјска истина да је масакр у Банском Грабовцу био усташка одмазда због напада, био је то и  дио већ раније смишљеног плана геноцида над Србима по коме је у августу требало побити највише Срба. Трагична потврда овог плана је масакр у глинској цркви који је услиједио свега неколико дана иза масакра у Грабовцу!

Манифестацију су организовали петрињски огранак Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Српско народно вијеће у чије име се присутнима обратио Душан Полимац предсједник Жупанијског вијећа српске националне мањине Сисачко-мославачке жупаније. Полимац је позвао како је рекао „честите и поштене Хрвате да се као већински народ изборе против оних у својим редовима који негирају антифашизам и величају усташке злочине. Антифашизам и партизански покрет код Срба није нити ће икада бити под знаком питања. Покушаји ревизије историје долазе из дијела већинског народа па Вас молим као честите људе да се борите и изборите са таквима, јер и у Уставу стоји да је Хрватска утемељена на антифашизму“, поручио је Полимац.

Сутрадан  по одржаној манифестацији, за покој душа уморених Срба служен је парастос. Нажалост како то деценијама бива у овим крајевима, парастосу се одазвало свега десетак људи. Парастос је служио парох са Коларића (Војнић) отац Жељко Видаковић који је бираним дирљивим ријечима говорио о страдању Срба, али и непостојању изграђене вјерске културе сјећања банијских Срба да се и парастосом поклоне сјенима својих невино страдалих предака.  Парастосу није присуствовао чак ни недавно изабрани замјеник жупана Сисачко-мославачке жупаније из реда српске националне мањине Душан Бјелајац!!!

Боро Ркман

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9579″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502236720596″]
Нема коментара

Напишите коментар