Јасеновац – Аушвиц Балкана

У Београду одржан округли сто на тему „Јасеновац – Аушвиц Балкана“

Савез јеврејских општина Србије (СЗЈО) организовао је гостовање свjетског експерта за Холокауст и Аушвиц, шефа Међународне експертске групе ГХ7-СТОП РЕВИЗИОНИЗМУ и директора Изложбе „Јасеновац-право на незаборав“ проф. др Гидеона у свом сjедишту у Београду. Округли сто под називом „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ одржан је 25. јула у Јеврејском историјском музеју у Београду на коме је уводничар био професор др Гидеон Грајф, главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“(ИХСО), који је последње двије године посветио истраживању Јасеновца, најбруталнијег и најозлоглашенијег логора за истребљивање од укупно 8 у Другом свjетском рату. Модератор oкругог стола био је Александар Гаон, потпредсjедник СЗЈО.

Предсjедник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош изразио је спремност јеврејске заједнице у Србији да подржи ИХСО, да се након Њујорка и Београда, одржи изложба и научна конференција у Јерусалиму ради јачања веза Срба и Јевреја у одбрани културе сjећања на заједничке жртве у Јасеновцу и НДХ. Истакао је да Савез јеврејских општина Србије, захваљује Влади Републике Србије на доношењу Закона о реституцији и да желе и на овај начин да својим активностима дају свој скроман допринос даљем унапређењу односа Србије и Израела, посебно у култури сjећања на заједничке жртве у Другом свjетском рату. Из тог разлога, догађај који ИХСО припрема у Јерусалиму има својеврстан симболичан значај за јачање разумевања и солидарности Срба и Јевреја

 

Добар почетак да Јасеновац буде оно што заслужује


„Оваква тема добар је почетак заједничког рада на томе да Јасеновац у заједничком колективном сјећању буде оно што заслужује, мјесто незаборава, и да српске, јеврејске и ромске жртве које су тамо оставиле своје кости не буду заборављене“, поручио је у уводном дијелу Роберт Сабадош, предсjедник Савеза јеврејских општина који сматра да је „то поготово важно осврћући се на тенденције ревизије историје и стварања нових чињеница које су далеко од онога што можемо сматрати историјским чињеницама“.

Радни дио отворила је проф. др Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвjете, науке и технолошког развоја, која је нагласила важност овакве теме са поруком сјећања на све жртве Холокауста и геноцида над Србима и Ромима и антифашистима, да се никад не заборави, да се никад не понови. Потребно је, рекла је она, да се организује што више оваквих догађаја, јер је то основа помирења и демократизације ових простора. Подсјећање на Холокауст има историјску важност за цијело човјечанство, не треба бити препуштено забораву и прошлости, јер његујући сјећања ми учимо да будемо бољи људи, навела је она.

 

Покушај да се избрише историја Јасеновца представља један опасан феномен


„Гласови стотина хиљада невиних жртава, мушкараца, жена и деце, дозивају нас из утробе земље са молбом да не буду заборављени“ ,рекао је професор Грајф. „ Ми, који смо преживјели морамо из све снаге да подигнемо глас како би се за њихово страдање и патње чули широм свијета. Ми смо овде да пустимо крик пошто њихове убице све јаче покушавају да избришу трагове злочина, да поново пишу историју и да изврну чињенице. Штавише, увјерени су да њихов ревизионизам може да успије. Али сигуран сам да нису у праву и да неће успјети. Покушај да се избрише историја Јасеновца личи на сталне покушаје да се укине сјећање на Холокауст, што представља један опасан феномен“, подвукао је он.

Професор Грајф изразио је своју забринутост наводећи да је „тeшко повјеровати да је чак и данас, јула 2017. године, Јасеновац прилично непознат у међународним оквирима, упркос огромној важности за европску и историју самог Холокауста. Важност Jaсеновца je значајна из два разлога. Први је да су, по свjедочењима малобројних преживјелих, мучења у Јасеновцу било много дијаболичнија и демонскија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, а други разлог је што је логор настао и постојао без учешћа и мијешања њемачких војника и других спољних сила“.

 

Усташе су отишле корак даље, имале су чак и дјечије логоре


„Историја стотина хиљадa убијених у Јасеновцу није само историја једне смрти, она је нешто много страшније. То је историја о звјерствима, злу, садизму и нечовјештву. Смрт је сматрана врхунском вриједношћу. Злотвори су уживали у мучењу својих жртава и стално су изналазили нове начине тортуре и наношења бола. Сама смрт није им била довољна, она је морала да потраје и да изазове болне патње до самог краја. А та окрутност и садизам којима су жртве биле изложене нису обухватале само мушкарце, па чак ни само жене и дјецу, већ и новорођенчад. Усташе су отишле корак даље, имале су чак и дјечије логоре“, навео је Грајф и посебно истакао да су „хрватске руке у Јасеновцу прекривене крвљу, и због тога Јасеновац можемо назвати хрватским Аушвицом, или највећом гробницом за Србе, Јевреје и Роме у Хрватској“.

Он је даље објаснио да су „чак и њемачки официри који су посјећивали Јасеновац били згранути бруталношћу коју су у њима видјели. 10. јула 1941, Едмонд фон Хорстенау, њемачки војни аташе у Загребу, написао је у свом извјештају Химлеру да су њемачке трупе „нијеми свједоци недјела и етничког чишћења усташа над Србима, Јеврејима и Ромима“.

„Историја је попут археологије, чак и хиљаде година нису у стању да сакрију истину. Свијет ће открити истину која се крије дубоко у земљи. Историјска истина и историјске чињенице нам омогућавају да извучемо праве закључке о нашој прошлости, садашњости и будућности, и то је разлог зашто смо се окупили овде. Не можемо да останемо нијеми и да ћутимо пред оспоравањем истине“, закључио је Грајф.

 

324 сата ћутања за свако име по минути


За округлим столом узео је учешћа и Јован Мирковић, дугогодишњи управник Спомен подручја логора Јасеновац, који је говорио о страдању дјеце у јасеновачким логорима, и о изворима у литератури о Јасеновцу. „ Према попису 19.432 дјеце жртава у НДХ тражи 324 сата ћутања за свако име по минути“, статистички је израчунао Мирковић. Он је рекао да је постојала табу свијест људи из струке да се баве овом темом и да за сада нема ниједне стручне монографије о Јасеновцу.

Иван Костић, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, рекао је да је циљ да истина о страдању у НДХ дође на дневни ред у УН са једном резолуцијом.

Организатори су истакли велику захвалност за огроман допринос и подршку амбасадору др Љиљани Никшић, из Министарства спољних послова, која је, такође, присуствовала у својству координатора Међународне експертске групе историчара ГХ7 и пројекта српско-јеврејске академске заједнице и дијаспоре у области заштите културе сjећања на жртве у Јасеновцу и НДХ . У разговору са учесницима, оцjенила је да је јачање веза Срба и Јевреја у циљу стварања „научног бедема“ пред ревизијом историје од изузетног значаја за превенцију рехабилитације фашистоидних идеологија на Балкану.

У раду округлог стола учествовали су и легендарни експерти за Јасеновац и НДХ попут Јована Мирковића, бивши директор Архива Србије Јован Пејин, аутори више књига о Јасеновцу и Алојзу Степинцу, преживjели дечји логораши, научни истраживачи Института за упоредно право, Института за политичке студије и Уставног суда Србије.

Академске заједнице Срба и Јевреја и дијаспоре, Министарства спољних послова Србије и Израела и Министарствo просвjете Србије и Институт за Холокауст и Одбор Народне скупштине за дијаспору и Србе у региону на челу са предсједником Иваном Костићем и замјеником предсјендика Миодрагом Линтом, сарађују у области заштите културе сjећања на страдале Србе и Јевреје у Другом свjетском рату на територији бивше Југославије, посебно у Јасеновцу и НДХ, од марта 2016. године.

 

Досадашњи резултати српско-јеврејске академске сарадње су:


  • организовање првог Хиринга о заједничком страдању у Јасеновцу и НДХ у Нaродној скупштини Србије, одржаног 06.10. 2016 којим је предсjедавао Одбор за дијаспору и Србе у региону и изложбе о Јасеновцу у Њујорку и Дому Народне скупштине Србије
  • у Министарству спољних послова Србије, 07. Октобра 2016. године услиједило је потписивање историјског Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице у време изразитог покушаја ревизионизма о страдању и жртвама у Другом свjетском рату на територији НДХ и логору за истребљење Јасеновац када је потписано првих 5 Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сjећања на жртве у Другом свjетском рату (Етнографски Институт САНУ, Институт за компаративно право из Београда, Андрић Институт из Вишеграда, Институт за Јасеновац из Њујорка, и ИХСО)
  • у циљу подизања „научног бедема“ пред ревизијом историје, изузетно је значајно формирање Међународне групе историчара ГХ7-СТОП РЕВИЗИОНИЗМУ из 7 земаља (Израел, САД, Немачка, Италија, Норвешка, Република Српска и Србија) коме
  • одржане су Изложбе о Јасеновцу у Њујорку и у Дому Народне скупштине Републике Србије у децембру и априлу 2017. године
  • потписан је Меморандум ИХСО и МПНТР 28. марта 2017. године

Током своје посjете проф. др Грајф имао је гостовање на ТВ Пинк код Предрага Сарапе и дао је интервју за Вечерње Новости (у прилогу) и Глас Српске из Бања Луке, а интервјуе су пренели и Информер, Блиц и др. Имао је и састанак у Министарству просвjете којом приликом је уручио позив да Министарство, као потписник Меморандума за сарадњу по питању Јасеновца, буде покровитељ Међународне научне конференције и Изложбе.

Међу присутнима био је и Јован Дамјановић, предсjедник Свјетске ромске организације, потомак жртава Борка, Миланко Црепуља, живи свједок преживели дечји логораш из Јастребарског, Гојко Рончевић Мраовић, Влајић из Аустријске групе сјећања на Холокауст и други.

Антрфиле: Ко је професор др Гидеон Грајф

Професор др Гидеон Грајф припрема објављивање књиге „Јасеновац – Аушвиц Балкана“, а један је од уредника зборника „Право на незаборав – Јасеновац“, објављеног у априлу ове године под покровитељством Министарства спољних послова Србије. Директор је Међународне експертске групе историчара која је 27. јануара, поводом 75 година од оснивања Јасеновца, у Њујорку организовала изложбу „Истина о Јасеновцу – право на незаборав“, која је била највећа поставка о овом усташком логору у иностранству. На њој је било изложено 180 паноа са текстовима историчара, 25 скулптура вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и 21 цртеж сликара Драгана Јеловца, као и аутентични предмети Меморијалног центра „Доња Градина“ и грађа из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Републике Српске, Хрватске и Србије. Ова изложба ће у децембру бити приређена и у Израелу. Аутор је књиге о зондеркомандосима „Плакали су без суза“ на бази које је снимљен холивудски филм „Шаулов син“ који је награђен Оскаром, иначе, један од главних едукатора Јад Вашема последњих 30 година, Истакао је да, као експерт за Аушвиц, почиње да пише књигу „Јасеновац-Аушвиц Балкана“ са намjером да се освjетли овај дио неистражене историје Холокауста над Јеврејима, али и геноцида над Србима и Ромима, подвукавши да је по звjерствима Јасеновац бруталнији од Аушвица којим се бави више од 30 година. Посебно се осврнуо на неопходност заустављања ревизије историје и рехабилитације превазиђених фашистоидних идеологија.

новинар Српског кола
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9612″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502315698742″]
Нема коментара

Напишите коментар