У Београду молебан подршке Србима у Црној Гори и на Косову и Метохији

Бројни грађани и вјерници окупили су се 8. јануара у 16 часова на Теразијама у Београду одакле су, у литији, кренули ка Храму Светог Саве, у знак подршке српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и свим српским крајевима.  Они су изразили протест због усвајања Закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, којим се одузима имовина Српске православне цркве.

 

На челу литије су били свештеници, а двојица младића у српској и црногорској народној ношњи су носили велику икону Богородице. Грађани су носили велики натпис „Време је Божије правде“, као и транспарент „Без Косова смо као човек без срца“ на којем је и слика патријарха српског Иринеја. Они су са Теразија кренули улицом Краља Милана преко Славије до Храма, испред којег ће бити служен молебан Пресветој Богородици.

Молитвеном скупу присуствовао је велики број вјерника и грађана, а међу окупљенима су били и генерални секретар предсједника Никола Селаковић, министар Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и други.

Епископ Стефан, који је испред Храма Светог Саве на Врачару служио молебан Пресветој Богородици, поручио је да су окупљени вечерас показали јединство, слогу и љубав и послали их Србима уз наду да ће они бити мудри да се изборе за своја права и да живе слободно. Увјерен је, каже, да је вечерашњи молитвени скуп показао српском народу на КиМ и у Црној Гори да је Београд свети град и да је свет.   Епископ Стефан је рекао да се радујемо што смо јединствени и  да се нада се да ћемо и у наредним данима показати кроз јединство своју слогу и љубав и да ћемо је послати свима који живе и на КиМ и у Црној Гори, а да ће они бити довољно паметни и мудри да се изборе за своја права и да живе слободно. Он је окупљенима пренео благослове патријарха Иринеја, за којег је казао да вечерас отишао у Бања Луку где ће бити обиљежен Дан Републике Српске, али и да је био помало тужан јер није у Београду, на молебану, на којем је предвидео да ће се окупити велики број људи.

У Београду, 8. јануар 2020. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар