У Београду одржан 14. традиционални Светосавски скуп Ервеничана

Завичајно друштво „Ервеник” из Нове Пазове организовало је 26. јануара у ресторану „Језеро” на Ади Циганлији у Београду традиционални  Светосавски скуп Ервеничана, некадашњих мјештана села Ервеник из Книнске општине.

Скупу је присуствовало око 450 Ервеничана, а међу истакнутим званицама присуствовали су начелник општине Ервеник Предраг Бурза, замјеник градоначеника Београда Горан Весић, који је кратким обраћањем и поздравио Ервеничане и предсједник општине Земун Дејан Матић.

Предсједник Завичајног друштва Драган Ковачевић за „Српско коло“  је истакао да га посебно радује што је много омладине дошло на овогодишње  дружење.

„Веома сам задовољан  са активношћу нашег удружења, много нас је укључено и заинтересовано за допринос удружењу и циљевима, а то је да наставимо са обнављањем родног краја, да задржимо омладину и да поспјешимо повратак за бар неколико породица којима бисмо обезбједили и неки посао тамо. Планирамо да покренемо пољопривредну производњу у Ервенику, да развијама агротуризам. Обновили смо цркву и воденицу у селу. Уз добровољне прилоге некадашњих мјештана све смо то постигли и сада скупљамо новац за осликавање цркве“, рекао је Ковачевић додајући да воденица још није оспособљена за рад, али радиће на томе да се у њој меље брашно као некада, а затим пече хљеб за туристе којих је пуно у предсезони, када долазе преко агенција на једнодневне излете у Ервеник и уживају у предивној природи овог краја, а посебно у љепотама ријеке Зрмање.

„Ервеник је било највеће село у Книнској општини, гдје је живјело око 2 000 људи. Имало је два сајма годишње, за Светог Саву и за Спасовдан. Овај Светосавски скуп наставили смо овде у Београду да одржавамо, а у родном крају одржава се друга манифестација која је доста масовнија од ове вечерас. Прослава траје четири дана, а одавде организујемо аутобусе. Данас у Ервенику живи око 150- 200 људи, углавном старијих који нису радно способни, али радимо на томе да и то промјенимо“, закључио је Ковачевић.

У забавном дијелу програма наступили су  КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија, а на одушевљење свих као звијезда вечери наступио је Баја Мали Книнџа и Минђушари.

Традиционално је приређена  и богата томбола која је као и сваке године хуманитарног карактера. Прва награда било је печено јагње, док је друго и треће била печено прасе.

Новинар „ Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар