АКТУЕЛНО:

У Београду одржано 9. Бучко вече

Слaвонци су се традиционално 4. јуна окупили по 9. пут на Бучкој вечери у ресторану Чарапићев брест у Београду.

Њих преко 200 уживало је у одличној атмосфери, уз музику и плес како то обично код Славонаца бива.

Главни циљ дружења јесте да се уз пјесму и игру обнови сјећање на родни крај, на обичаје и традицију села Дереза, Г. Граховљани, С. Граховљани, Д. Граховљани, Ново Село, Драговић, Г. Шуметлица, Д. Шуметлица, Бранешци, М. Будићи, В. Будићи, Ожеговци, Поповци, Котурић, Грђевица, Главица, Јаковци, Б. Кричке, Рогуље, Цицваре, Бјелајци, Цикоте, Пргомеље и Тисовац.

Организатор ове вечери Ранко Продановић захвалио се се свим пријатељима који су дошли из Шведске, Њемачке, Швајцарске, Канаде из свих дијелова Србије и тако увеличали ово вече.

Као и сваке године дружење је било весело, без иједне разбијене чаше. Ускоро планирамо почетком августа поново да се окупимо, а повод ће бити прикупљање средстава за обнову цркве на Бучју.

У селу Бучје, које се налази на путу од Пакраца ка Пожеги, до Другог свјетског рата стајала је стара Црква Вазнесења Господњег. Црква је представљала један од вриједнијих споменика градитељства у пакрачком крају. Саграђена је на мјесту старије цркве 1762. године и испрва је била посвећена Светом Николи. Храм је обновљен 1895. године. Цркву је срушена на Светог Саву 1942. године и том приликом је срушен и парохијски дом. Након Другог свјетског рата власти су на црквишту поставиле крст и плочу с натписом да је ту некада постојала православна црква. Сваке године на Спасовдан ту се окупљало околно становништво на народном збору. Након догађаја из 1991. године и акције Бљесак, село Бучје је сведено на неколико кућа српских повратника.

Са ове вечери сви су задовољни отишли кући, пуни утисака и са једном жељом да се виде и сљедеће године у још већем броју.

Присутне је забављао НОН СТОП бенд Предрага Доронтића Чипе.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар