дружење Србљана

У Београду одржано традиционално дружење Србљана и њихових пријатеља

САЧУВАТИ ТРАДИЦИЈУ И ДУХ СРБА И ЛИКЕ


У хотелу „Престиж“ у Београду Завичајни клуб „Срб-Београд“ организовао је 17. новембра дружење Србљана и њихових пријатеља. „Организацијом оваквих дружења настојимо да његујемо пријатељство, да не заборавимо обичаје и традицију нашег краја. Желимо да развијамо нераскидиву везу са Србом, завичајем, с циљем да то пренесемо на генерације које долазе“, рекао је, између осталог, у уводној бесједи, Ђорђе Кеча, предсједник Завичајног клуба „Срб-Београд“. Традицију Срба и Лике, са обичајима, пјесмом и игром, најбоље су презентовали чланови КУД „Крајина“ из Београда, задужени за тај сегмент дружења. Присутне су поздравили Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и представник удружења Дрварчана у Београду Васкрсије Зељковић пожеливши им да проведу једно пријатно вече у забави и весељу.

 

ЗАХВАЛНОСТ ДОНАТОРИМА


Ђорђе Кеча је посебно поздравио Мирка Дубајића –Чобија који је на ово дружење стигао из Срба и како је рекао „доајена и легенду нашег краја, а богами и шире, Јована Јоцу Милеуснића“.

У наставку своје бесједе, истакао је да Завичајни клуб функционише захваљујући несебичној помоћи донатора за шта је задужен Душан Дамјановић, те посебно истакао породице Звонка Гобељића, Јована Милеуснића, Зорана Грубјешића, Твртка Милићевића, Банета Шијана, Давида Ђумића, Радована Мандића, Зорана Дамјановића и Данице Брчин, Стевана Шијана, Бранка Грбића и на крају, не и по важности или значају, Душана Дуде Дамјановића.

Завршавајући свој говор, Кеча се подсјетио једног лијепог догађаја са овог дружења.

„Тада су се двоје младих упознали на нашој забави, оженили и данас након пет година од тог дана, поново су овдје са нама, а лако их је препознати јер још увијек на лицима имају осмијех заљубљених. Надам се да ће бити још таквих случајева, зашто не и вечерас“, закључио је Кеча, пожеливши гостима добру забаву, а возачима да повуку ручну, умјесто чаше, како би се безбједно вратили кућама.

 

ДА СЕ ПРОШЛОСТ НЕ ЗАБОРАВИ


Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, поздравио је присутне у своје и у име Одбора, подсјетивши Личане на 100 година од обиљежавања завршетка Великог рата. Тада је српска војска ослободила не само Србију него све крајеве некадашње Краљевине Југославије.

„Нажалост, у Србији се заборавља једна ствар да је огромни допринос томе дало десетине хиљада добровољаца из Лике, Далмације, Кордуна, Баније, Славоније, Босанске Крајине, Херцеговине, централне Босне, Подриња и Војводине. Многи од њих су дезертирали из аустро-угарске војске, а ако би касније у борбама били заробљени одмах су стрељани, а њихове породице су због тога имале велике проблеме. Упркос томе, Крајишници су показали огромну националну свијест и спремност да се жртвују да Србија и српски крајеви буду ослобођени. Србљани и други Крајишници су доживјели огромна страдања и геноцид у Другом свјетском рату. И тада су Србљани и српски народ из тих крајева показали невиђену храброст, дајући огромне жртве како бисмо поново живјели у слободи. Деведесетих година смо доживјели катастрофу библијских размјера, али морамо једну ствар да знамо, да ништа није готово и да не смијемо заборавити шта нам се десило. Зато треба да преносимо традицију и обичаје на нашу дјецу и на нашу унучад, да се међусобно поштујемо, да развијамо националну свијест, да будемо јединствени, а шта ће вријеме донијети, то нико не зна“, закључио је Линта, зажељевши организаторима и гостима угодну забаву.

 

ИГРОМ И ПЈЕСМОМ КРОЗ ЛИКУ


Након уводних говора, на сцену су ступили чланови КУД „Крајина“, изводећи обичаје из Лике. Кренули су са „Вучарењем“, заиграли Личко глуво коло, запјевали „ојкана“.

Затим су се личким изворним пјесмама представили женска и мушка пјевачка група. Њихов наступ више пута је прекидан громогласним аплаузом. Сјевали су блицеви фотоапарата, а камере са мобилних телефона „крале“ су најљепше тренутке вечери.

Након њих, наступила је група „Мерак“ пјевајући крајишке пјесме, а велики допринос добром штимунгу дао је и оркестар „Београдски дуо“ забављајући госте до раних јутарњих часова.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар