Завичајно вече Дурмитораца

Завичајно вече Дурмитораца одржано у Београду

Завичајно вече Дурмитораца одржано је 17. новембра 2018. године у позоришту Пинокио у Београду. Дурмиторци су у Београду основали своје Удружење 1939. године под називом Удружење Дурмитораца у Београду. Први предсједник Удружења је био Миле Микић дипломирани правник из Ускока. Нажалост, када је почео Други свјетски рат Удружење је престало са радом, а обновљено је поново након 54 године – априла 1992. године. Његово поновно оснивање иницирао је Саво Микић. Први састанак Дурмитораца одржан је 24.октобра 1992. године у хотелу Младост у Београду.

Дурмиторске општине су Жабаљ, Шавник и Плужине. Сваке године Удружење организује манифестацију Дани Дурмитора у Београду. У склопу те манифестације Дурмиторци су се окупили 17.11.2018. у Позоришту Пинокио гдје је одржан културно- умјетнички програм, а дружење су наставили, у ресторану Грил на Новом Београду гдје је госте забављао Дејан Јекнић.

Вече је здравицом отворио млади Ђорђе Вајагић.

Како протокол налаже гостима се прво обратио домаћин, предсједник Удружења Дурмитораца у Београду Мирчета Јокановић.

– Ове године смо ријешили да вече посветимо најмлађим генерацијама. Да их упознамо са нашим обичајима и традицијом, да почнемо остваривати свој циљ, а то је узајамно упознавање и јачање веза –

Међу гостима из Црне Горе био је и Југослав Јакић, предсједник Скупштине општине Шавник, који је напоменуо да су дурмиторске општине већ дуги низ година у лошем економског стању и да стагнирају што се развоја тиче.

– Нове генерације су ријешене да дају пун допринос да се префикс најнеразвијенији брише испред наших општина. Често нам постављају питање шта нас овдје задржава, а то је љубав према завичају – рекао је Југослав Јакић и додао како се у Београду осјећа као у свом граду због својих Дурмитораца који живе у њему.

Петар Митић, предсједник Скупштине општине Плужине, је на почетку свог обраћања истакао да је први пут на манифестацији Дани Дурмитора у Београду.

– Овакве скупове требамо да користимо, да се упознајемо, дружимо, помажемо једни другима – рекао је Петар Матић и нагласио да свој крај треба представљати са поносом у цијелом свијету.

Веселин Вукићевић, предсједник општине Жабљак ,се захвалио Дурмиторцима што промовишу свој завичај у Београду.

– Увјерен сам да ова добра атмосфера биће само новим видовима сарадње и пријатељства обогаћена. Нека тако буде на сваком мјесту на којем се нађемо, и у Београду, Жабљаку, Плужинама и Шавнику – рекао је Веселин Вукићевић.

Након уводних ријечи домаћина и његових гостију из Црне Горе, Квартет Брдарић представља свој први албум етно пјесама са нумерама – Прониче момче кроз село , Ој Милане росна траво, Ја у башти, а Миле ми вели.

Пјесме о обичајима изводиле су двије завичајне групе Дурмитор, мушка под управом Милана Ковачевића и женска под управом Марије Сандић, и гуслар Батрић Јокановић Еј да запјева и загусла Пива коз вјекове

Милица Бешић је рецитовала стихове Радована Бећировића из пјесме Старе Црногорке, док је познати и признати драмски умјетник Александар Дунић читао стихове Златка Милошевог Живковића Мајка од камена. Сташа Копривица пјевала је нумеру Удаде се Јагода, да видимо како.Најмлaђи ансамбл КУД-а из Плужина извео је кореографије под називом Игре из Пчиња и Игре из старе Црне Горе.

На крају манифестације Сташа Копривица је отпјевала пригодну пјесму Дурмиторе, а сви учесници су јој се придружили на бини, од стране публике испраћени су громким аплаузом.

Организатори су се захвалили директору Парка природе Пива, Слободану Делићу на свесрдној подршци. Приказан је и дио филма о развоју Жабљака, а цијели филм се може погледати на сајту Удружења Дурмитораца у Београду.

Водитељи програма Миљана Војводић и Миљан Ћеранић били су на висини задатка.

Дружење Дурмитораца настављено је у ресторану Грил на Новом Београду.

У слопу Дана Дурмитора одржан је и скуп посвећен Мили Микићу првом предјседнику Дурмитораца у Београду 11.11. 2018. у позоришту Славија, док је научно предавање организовано 18.11.2018. у Средњој туристичкој школи на Новом Београду. Тема је била ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ – Заштита нових техничких рјешења патентом. Гост предавач је био проф. др Обрад Чабаркапа.

Оно што би Удружење Дурмитораца тренутно највише обрадовало је да добију своје просторије које би им свакако олакшале рад. То би било мјесто на којем би се окупљали, дружили, једни другима помагали у остваривању заједничких планова и чували успомене на завичај.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар