У Београду основано удружење „Савез Срба из Црне Горе“

УЈЕДИНИТИ СЕ ОКО ОДБРАНЕ СОПСТВЕНОГ ИДЕНТИТЕТА


У сали Општине Стари град у Београду, у уторак 14. маја, одржана је оснивачка скупштина удружења“Савез Срба из Црне Горе“. Делегати су једногласно за предсjедника Савеза изабрали Жељка Чуровића, а за предсједника скупштине др Јова Дробњака. Изабран је Извршни одбор Савеза кога чине 21 члан, Надзорни одбор од три члана, као и Савјет Срба из Црне Горе од 12 чланова, а у њему се, између осталих, налазе академици Матија Бећковић и Јован Делић. Оснивачкој скупштини присуствовали су предсjедник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, народни посланик Нове српске демократије у парламенту Црне Горе Будимир Алексић, пјесник Благоје Баковић, као и велики број угледних Срба из Црне Горе који живе и раде у Београду и Србији. Због присуства на Сабору СПЦ Високо преосвештени митропoлит Амфилохије није могао присуствовати овом скупу, па је, у његово име, овај скуп благословио  отац Мијајло из Манастира Светог архангела Михаила са Михољске Превлаке.

Оснивачка скупштина отворена је традиционалном химном Црне Горе „Онамо, `намо“ и химном Србије „ Боже правде“ које је извела етно пјевачица Николина Ковачевић.

 

ОТАЦ МИЈАЈЛО: СВАКО НЕК СЕ СВОЈИМ ПОСЛОМ БАВИ


Присутне је, у име чланова Организационог одбора, поздравио новинар Васо Ђокић, а затим је у име оправдано одсутног митропoлита Амфилохија, скуп благословио отац Мијајло рекавши да је управо дошао са Превлаке, мјеста гдје је Свети Сава прије 800 година именовао првог епископа Илариона и тиме  успоставио модерну државу Црну Гору.

„Многи који данас негирају Цркву и који кажу да се Црква не треба бавити политиком и државним пословима управо се баве нама и уче нас шта је то Црква и шта је то историја. Поручујемо им да се не петљају, као што неко рече прије неки дан, у оно што не знају.  Нека пусте нас да управљамо Црквом, уз помоћ Духа светога, зашто смо позвани, а они нека се баве комуналним пословима и нек уређују државу, онако као што то треба да раде. Михољска Превлака представља 800 година страдања и свједочења светосавља у Црној Гори,  и нажалост она и данас страда. Док ми овдје  правимо наш Савез уједињених Срба из Црне Горе, на Превлаци  полиција прети да ће срушити цркву и то данас у 21. вијеку. Ја сам вечерас са вама овдје и нико ми није забранио да дођем, али док сам ја овдје, хиљаду људи дежура да се не сруши та мала крстионица од 11 квадрата, на бранику српске цркве и српске историје“, рекао је отац Мијајло, преносећи поздраве митропoлита Амфилохија.

Непосредно након тога, акламацијом је изабрано радно предсједништво на челу са др Јовом Дробњаком које је наставило водити скупштину. На његов и приједлог Организационог одбора, изабрани су органи Савеза Срба из Црне Горе; Извршни одбор на чијем се челу налази Жељко Чуровић,  Надзорни одбор и Савјет Савеза Срба из региона.

 

МИОДРАГ ЛИНТА: ПОДРШКА ОСНИВАЊУ САВЕЗУ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ


Предсједавајући Јово Дробњак  затим је позвао госте да се обрате скупу. Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије истакао је да подржава оснивање Савеза Срба из Црне Горе са циљем да даје допринос опстанку српског народа  у Црној Гори, очувању његових грађанских и националних права, али и борби  да Срби који су родом и поријеклом из Црне Горе, а живе у Србији, имају сва грађанска права, што нажалост сада није случај.

„Сви се ми у овој сали, и шире, слажемо да се српски народ у Црној Гори налази у изузетно тешкој ситуацији и положају  због дискриминаторске политике режима Мила Ђукановића. Срби немају статус констутивног народа, српски језик и ћирилица елиминисани су из званичне употребе а Српска православна црква свакодневно доживљава притиске и пријетње.  Срби у Црној Гори не могу да се запосле у државним службама и јавном сектору, из образовних програма избацују се познати српски пјесници и писци а у јавном говору и у уџбеницима историје Србија и српски народ се називају  окупатором.  Један од најбољих доказа тешког положаја нашег народа је и недавна срамна и скандалозна пресуда којом су на пет година осуђени српски лидери Андрија Мандић и Милан Кнежевић, само из разлога јер се часно и принципијелно боре за национална права српског народа и поштовање европских демократских вриједности, сматрајући да се крупне политичке одлуке могу доносити само на референдуму, изјашњавањем граћана. Зато је од изузетног значаја  да се Срби родом и поријеклом из Црне Горе, организују и да имају једну овакву организацију која ће послати снажну поруку да се не мири са постојећим стањем“, истакао је Линта, пожеливши Жељку Чуровићу и изабраним органима Савеза, успјех у раду и остварењу постављених циљева и активности.

Сличне ставове изрекао је и Будимир Алексић, народни посланик у парламенту Црне Горе, у име руководства и чланства Нове српске демократије, додајући да се предсједник ове странке Андрија Мандић, због раније заказаних обавеза, није могао одазвати позиву, али да свакако подржава ову иницијативу.

„Неђу рећи ништа ново, ако кажем да не постоје лошији положај народа у Европи какав је тренутно  српског народа у Црној Гори.  Добро је недавно Патријарх Иринеј рекао када је успоредио положај Срба у Црној Гори са Србима у НДХ. Истина, недостају још логори типа Јасеновца, али не сумњам да би они и то радили, међутим, не дозвољавају им међународне околности. Зато пресуђују политичким лидерима Милану Кнежевићу и Андрији Мандићу који су за непостојећи државни удар осуђени на пет година затвора, што говори у прилог томе да тамошњи режим жели да политички обезглави Србе у Црној Гори.  Наредни корак је напад на СПЦ, управо како је то један дукљански академик 2004. године изјавио у једном усташком листу који форсира режим Мила Ђукановића. По њему, план је слиједећи, прво  нација  (то су остварили у комунизму); држава (то су реализовали на покраденом референдуму 2006. године); језик (ријешили Уставом из 2008.)  и на крају Црква.  То су главне етапе у реализацији црногорског идеолошког прољећа и након овога што се дешава са политичким представницима српскога народа, ако и то прође, они ће још жешће ударити на Цркву“, рекао је Алексић, у свом излагању, додајући да се политички представници Срба неће предати, јер нису ништа гори од својих предака који су гинули хиљаду година, бранећи српство на овим балканским просторима, а да као хришћани знају да ће на крају добро побиједити.

 

БЛАГОЈЕ БАКОВИЋ: СРБИЈА ДА ПОМОГНЕ У ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА


Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, упутио је једну смјерницу руководству за будући рад.

Подсјетио је да број људи који се изјашњавају као Срби није мали и образложио његово кретање од готово 100 процентног у Књажевини Црној Гори почетком 20. вијека, до нешто преко 28 процената на посљедњем попису 2011. године. Овај број иритира владајући режим, сматра Раичевић, али по њему, требало би да на новом попису заказаном за 2021. годину Срби из Црне Горе, ма гдје били, а поготово они из Србије, учествују у њему. Управо тај попис, по његовим ријечима, треба да буде високо позициониран на агенди Савеза и да то траје све до 2031. године или, како је рекао, до коначне слободе.

До краја засједања оснивачке скупштине, скупу су се обратили и Божидар Митровић професор словенског права, и пуковник у пензији Радован Обрадовић, који је говорио једну свој пјесму. Са двије пјесме, Пољубац и Сјећање на мраве, за коју је заједно са академиком Матијом Бећковићем, био добитник награде „Печат вароши сремскокарловачке“ 2008. године, пјесник Благоје Баковић измамио је бурне аплаузе препуне дворане. Мада је пјесник, Баковић није заборавио да је ово политички скуп, па је затражио да се и Република Србија избори дипломатским путем да њени грађани, прије свих Срби из Црне Горе, имају право гласа у земљи поријекла, какво имају, како је навео Албанци, Бошњаци и други.

Ни овај скуп није могао проћи без пјесме и гусала. Тешко да би то ко боље могао да изведе од Славка Јекнића, новоизабраног потпредсједника Скупштине Савеза, баш као што је још једном  Николина Ковачевић, уз пратњу цијеле дворане, на крају отпјевала пјесму „Ој Косово, Косово“, чиме је и завршена ова оснивачка скупштина Савеза Срба из Црне Горе.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ: КРОЗ САВЕЗ ПОВРАТИТИ СЈАЈ И ЗНАЧАЈ СРПСТВА


Обраћајући се присутнима новоизабрани предсједник Савеза Срба из Црне Горе Жељко Чуровић, захвалио се на указаном повјерењу истичући да је то част, али и велика обавеза коју ће настојати да оправда.

„Срозале су се људске вриједности до темеља, идеолошко – глобалистички интереси, утемељени на расрбљавању Црне Горе, Србије и цјелокупног српског народа, ма гдје се налазио. То су потребе ћесарске касе и њених интересних група у земаљском царству. Народ је тај који ствара и брани идентитет, кроз традицију, културу, вјеру, језик и писмо. Све оно што је вриједно и непроцјењиво благо саткано је у народу. Вечерас смо се сабрали да би донијели смјернице, како да помогнемо да наша браћа и сестре Срби у Црној Гори, опстану и како да буду уважени и поштовани грађани Црне Горе, да се не осјећају као странци на сопственом огњишту. Дошло је потоње вријеме да се ујединимо око одбране сопственог идентитета. Клањамо се матици Србији, која нас је кроз времена прихватала несебично, како доликује, мајчинском бригом и братским загрљајем, увијек, па и данас, узвраћала хљебом, колико год се појединци раније, а милогорци данас на њу бацали каменом. Савез Срба из Црне Горе, учиниће све да се српство духовно обнови и државно ојача! Штитећи државотворност и цјеловитост Србије, засноване на важећем Уставу, на традиционалним вриједностима српског народа, усклађене са садашњим временом, штитићемо интересе српског народа у Црној Гори и расејању! Али исто тако тражимо од своје матице Србије да више поведе рачуна о својим сународницима Србима у Црној Гори и расејању, што јој је дужност и обавеза“, истакао је Жељко Чуровић, наводећи да новоосновани Савез Срба из Црне Горе, са сједиштем у Београду, није политичка организација, већ покретачка снага Срба у Црној Гори и расејању, како би јуначки српски народ и чојствено српство повратили онај свој сјај и значај који су имали кроз историју.

„Савез Срба из Црне Горе се не организује као мањина у Србији! Ми припадамо српском народу и у нашој подсвијести не смију бити никакве границе међу Србима, па ни оне административне, ма гдје се налазили на шари земаљске кугле. Дошло је потоње вријеме да избришемо међусобну подозривост Срба из Србије, Срба из Ц. Горе, Срба из РС, Срба из Крајине…Ми смо једновјерна браћа, носимо иста крсна имена и географски појмови међу нама не смију правити различитости или не дај боже, нове нације и нове језике.

Исто тако, немамо више времена за расипање и бацање кривице једни на друге у Црној Гори, што одговара искључиво онима који нас асимилују и расрбљавају! Немамо право на луксуз да у судњем дану српског опстанка завирујемо у мане једни другима, заборављајући на врлине! Највећа врлина је праштање брату Србину у циљу националног измирења и националног интереса! Савез Срба који данас формирамо, несебично ће подржати уједињену српску организацију у Црној Гори, у циљу очувања српског идентитета и општег утицаја у црногорском друштву. Сујете и интереси појединаца, који својим радом разбијају српски корпус, неће бити у кругу нашег интересовања“, закључио је Чуровић.

 

ПРОГРАМСКЕ ОДРЕДНИЦЕ


Члан Савеза Срба из Црне Горе може бити сваки Србин који је рођен или поријеклом из Црне Горе, ма гдје живио и ма којој политичкој организацији припадао, под условом, да прихвата програмска начела и циљеве Савеза.

Циљ нам је да сперемо љагу са свога образа и са Ц. Горе, укаљаног радом црногорског режима!

Један од главних приоритета нашег рада ће бити, борба за основна грађанска права, како оних Срба који живе у Ц. Гори, тако и Срба држављана Ц. Горе који живе ван ње!

Срби у Ц. Гори морају имати права: на српски језик и ћирилично писмо, морају бити државотворни народ а не национална мањина!

Они Срби који су рођени у Ц. Гори а живе ван ње морају имати право гласа, као што имају Роми, муслимани, Албанци и други, који живе такође ван Ц.Горе и имају држављанства земаља у којима живе, а имају право гласа у Ц. Гори!

Савез је дужан да успостави блиску сарадњу са институцијама државе Србије и СПЦ, која нам је сачувала идентитет и државотворност, кроз вјеру и саборност.

Да би опстали у вртлогу глобалних дешавања, неопходно је циљно удруживање! Данас се удружују Срби из Ц. Гире, удружени Крајишки Срби,  прекодрински Срби, херцеговачки Срби и сви заједно са нашом браћом из Србије да градимо нераскидив ланац националног спаса гдје год нас има, кроз јединствену организацију ако Бог да!

Савез Срба из Црне Горе ће основати своје подружнице гдје год се укаже прилика у Србији, Црној Гори, Републици Српској и у расејању. Једино тако ћемо имати увид колико нас има, чиме се бавимо, коме треба помоћи…!

Дужност сваког Србина је, ма гдје се налазио, да помогне брату Србину у вољи и невољи!

Да би остварили наше циљеве, морамо бити одговорни према Савезу коме припадамо и према сваком члану који припада Савезу.

Основна полуга сваке организације и њен успјех у раду је буџет којим располаже. Тако и овај Савез мора имати своја буџетска средства.

Један дио средстава се остварује путем чланарине, која ће бити 100 динара на годишњем нивоу. Кроз чланарину се огледа одговорност чланова према организацији.

Други дио средстава се остварује путем донација.

Трећи и најважнији дио ће се остваривати путем оснивања православне Фондације у оквиру овог Савеза, који ће пословати на интересним основама, преко које ће наше компаније и пословни људи моћи изаћи на тржиште са удруженим капиталом. Таквим начином пословања ћемо помоћи појединцу и Савезу.

Темељ програма Срба из Црне Горе је част и слобода! То је темељ наших предака на коме су градили себе и своју државу!

Темељимо се на: Светосављу, саборности, косовском завјету, чојству и јунаштву српском језику, ћириличном писму и националној лултури!

Темељимо се на поруци краља Николе с почетка великог рата, кад је упутио депешу краљу Александру: „Зло и добро нам је са Србијом, њена судбина је и наша!“

Не смијемо заборавити ни завјетну поруку Св. Петра Цетињског: „Ако би се који од вас Црногораца или брђана нашао да помисли одступити од покровитељства и наде на једнородну и једновјерну нам Русију, да Богда од њега живо месо отпадало и свако добро временито и вјечно одступило!“

Црни флор на црногорској капи, као вјечити корот за цвијетом српства изгинулим на Косову и за изгубљеном колијевком и круном, обавезује нас на недоступну борбу за повратак светиња, гробова и свете земље од оних што им ништа није свето.

Темељ нашег успјеха је међусобно измирење. Ако то нијесу умјели да учине наши очеви, и дједови, учинимо ми! Ако побиједимо негативности у нама и приступимо оној исконској, да изговорена ријеч мора бити у вертикали задате ријечи, бићемо достојни  потомци наших предака. Ако се закачимо за оно што је најбоље у нама, постићи ћемо циљ који смо себи задали! Вјера православна је гарант националног јединства, а национално јединство је гарант опстанка српског народа и државе!

Само удружени имамо наду за опстанак! Само удружени имаћемо чојствену вертикалу нације и Отаџбине којој припадамо! Разбијени у индивидуе и мале групације, колико год вредјели, представљамо прашину на вјетру који ће нас лако одувати!

Снага духа и морала, који су наши преци носили кроз тешке вјекове страдања, правећи непревазиђене подвиге, не може тек тако да се угаси. Та снага је запретана у нашим генима, сопственом неодговорношћу, може је покренути само слога и заједница!

Ако узмемо за примјер Јевреје или Јермене,  вјековне страдалнике у борби за опстанак, који су јединством, мудрошћу, осјећајем за заједницу, умјећем сагледавања да је само опште добро и благостање услов за личну срећу, треба да буде идеја водиља и нашег народа, који већ почиње да личи на изгнаника у сопственој држави. Следећи ове примјере, мали народи попут Јевреја или Јермена, којима је пријетило истребљење и  нестанак, као и нама, постали су утицајни, не само у оквиру својих заједница, већ подједнако или више у глобалном смислу.

И ми као народ који покушава да опстане и да се спасе од истребљења и биолошког нестанка, уз овакву идеологију саборног дјеловања, можемо, не само да постанемо господари сопственог огњишта, које смо на прагу да изгубимо, већ и да проширимо свој утицај и коначно постанемо господари своје судбине.

У Савез Срба из Црне Горе могу се учланити Срби, морално утемељени и непоколебљиви у остварењу виших националних циљева. Они који су спремни да опште добро поставе испред личног, они којима је српска слога светиња, добро дошли у нашу заједницу!

Значајно је припадати заједници која може нешто да учини за вас и која вас неће оставити на цједилу. Они који нијесу свјесни величине подухвата, који нуди Савез црногорских Срба,  нека не приступају!

Све нас, без обзира на образовање, професију и материјално стање опредјељује иста идеја, идеја великог просперитета кроз заједништво, слогу и, прије свега, љубав према своме народу и својој земљи. Од сељака, радника, пословних људи, па све до професора универзитета, академика и свештеника, сви ми који стремимо истом циљу, треба да приложимо  оно најбоље од себе да би успјели у општем добру. Сваким даном бићемо јачи и утицајнији, стварајући тако добру базу за квалитетан живот и његово стално унапређење.

Дошло је потоње вријеме да се сложимо и окусимо плодове заједничког рада!

Владика Раде нас држи својом поруком у вертикали људскога бића, на коју не смијемо заборавити, куд год да кренемо, шта год да радимо, носимо је у себи као напомену  да не залутамо! Нека нам та порука буде надградња у људској постојаности:

„Ако не знаш што си се родио и за праву смрт си закаснио!“

С вјером у Бога и уједињено српство!

Живјели!

 

Органи савеза „Срба из Црне Горе“


Предсједник

Жељко Чуровић

Потпредсједници Извршног одбора

Проф. др. Милан Милановић

Владимир Јанковић

Предсједник скупштине

Др Јово Дробњак

Потпредсједници скупштине

Др Милић Петровић

Славко Јекнић

Секретар

Данило Раичевић

Пословни директор

Дејан Вуксановић

Извршни одбор – Савеза Срба из Црне Горе

Жељко Чуровић
Проф. др. Миланко Чабаркапа
Александар Крушкић
Проф. др. Милан Милановић
Др Јово Дробњак
Др Милић Петровић
Славко Јекнић
Данило Раичевић
Дејан Вуксановић
Владимир Јанковић
Вељко Лекић
Милијана Балетић
Слобо Пејовић
Новак Чабаркапа
Проф. др Славољуб Вујовић
Вукић Бошковић
Мр Велимир Радојевић
Веселин Ђокић
Пуковник Љубинко Ђурковић
Ивана Ђукановић
Николина Ковачевић
Петар Тројановић
Миломир Миљанић
Бобан Меденица
Желидраг Никчевић
Мирко Ђукић
Драгојле Секулић
Жарко Оташевић
Др Слободан Томић
Проф. др Љубо Лилић
Илија Јоцовић

 

Надзорни одбор

 1. Др.Веселин Дуловић – Предсједник
 2. Недељко Лекић – члан
 3. Илија Чабаркапа – члан

 

Чланови Савјета Срба из Црне Горе

 1. Академик Матија Бећковић
 2. Академик Јован Делић
 3. Проф. др Мило Ломпар
 4. Проф. др Часлав Копривица
 5. Проф. др Дејан Мировић
 6. Проф. др Слободан Вујошевић
 7. Проф. др Бранислав Јакић
 8. Проф. др Лазар Кричк
 9. Др Александар Раковић
 10. Адвокат Горан Петронијевић
 11. Пјесник Благоје Баковић
 12. Режисер Драган Ђикановић
Коментари
 • Samo da Vas pitam.Imate li ikakvu akcoki povodom desavanja Crnoj Gori.
  Jeli moguce da smo se svi sakrili u misije rupe i cekamo da nam Milo presudi.
  Shvatate li fa nas narod pati,da ih maltretiraju godinama.
  Jel se mi to bojimo reakcije ovdasnje vlasti ili…
  Cekamo li mi to da nam neko od familije strada pa da onda krenemo u nepovrat ,ne daj Boze.

  четвртак, 14. мај 2020.
 • pozdrav . obradovalo me je ovo organizovanje . sa srećom . gde se nalaze prostorije i ima li kakav telefon ?

  среда, 12. август 2020.
 • Dajte kontakt tel, kako se učlaniti i ostale pojedinosti

  недеља, 16. август 2020.

Напишите коментар