АКТУЕЛНО:

У Београду положени вијенци код Споменика жртвама геноцида

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежен је данас у Београду државном церемонијом полагања вијенаца код Споменика жртвама геноцида у Другом свјетском рату.

Код споменика на Старом сајмишту у име предсједника Србије вијенац је положила генерални секретар предсједника Сузана Пауновић, која је истакла да се не смије заборавити да је српски народ у Независној Држави Хрватској /НДХ/ био масовно истребљиван у „фабрикама смрти“.

„Зато не смемо дозволити да се тако нешто догоди у будућности. На нама је да нове генерације упознамо са размерама ових злочина и да се са њима боримо против екстремизма ма које врсте“, навела је Пауновићева.

Пауновићева је рекла да је из расистичких и других мрачних побуда организован и спроведен геноцид над Јеврејима, Србима и Ромима.

Она је нагласила да је на овом, као и на много мјеста широм Европе у вријеме фашистичке страховладе, припадање народу или вјери који су проглашени неподобним било довољно за најбруталнију ликвидацију.

„Данас се поклањамо сенима тих невиних жртава. Више од шест милиона источноевропских Јевреја који су убијени на најсуровији начин од Аушвица до Јасеновца. Убиства у Јајинцима, на Бањици, Старом сајмишту, нишком Црвеном крсту и у душегупкама. Судбина намењена Србима и Ромима била је слична јеврејској“, рекла је Пауновићева.

У име Владе Србије вијенац је положила министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Tепавчевић, а у име Скупштине Србије изасланик предсједника парламента Владимир Орлић, као и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Вијенце су положили и представници Савеза јеврејских општина, Јеврејске општине Београд, Националног савјета Ромске националне мањине, те удружења и дипломатског кора.

Српско-јеврејско певачко друштво је поводом данашњег дана организовало онлајн едукативну радионицу „Да се никад не заборави Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“, са циљем промоције толеранције, односно против дискриминације, предрасуда, антисемитизма и расизма.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обележава се сваког 27. јануара, у спомен на дан када је крајем Другог свјетског рата 1945. године совјетска Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар