злочиначкој акцији Бљесак

У Београду служен парастос за Србе страдале у злочиначкој акцији „Бљесак“

У Цркви Светог Марка у Београду 01. маја 2017. године служен je парастос поводом 22 године од српског страдања у Западној Славонији у хрватској злочиначкој акцији „Бљесак“. Након парастоса у Ташмајданском парку су положени вијенци и цвијеће на споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991.-2000. године на простору бивше Југославије. Присутним члановима породица страдалих Срба, представницима избјегличких удружења и другим грађанима у Ташмајданском парку обратио се предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица с простора бивше Југославије Драган Пјевач. Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су, између осталих, савјетник Предсједника Владе Србије Владимир Божовић и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта нагласио је да ни 22 године од злочиначке акције „Бљесак“ не постоји спремност у Хрватској да буду кажњени налогодавци и починиоци злочина над српским војницима и цивилима, нити постоји спремност да се признају српске жртве. Хрватска војска је масовно гранатирала српска мјеста, гађала зољама аутобусе у којима су били цивили и пуцала по колонама жена, дјеце и стараца која се кретала према мосту на ријеци Сави да би прешли у Републику Српску. Избјеглице које су се касније прошле тим путем видјели су цистерне са водом и хрватске војнике како перу пут од крви. Хрватскa се није суочила са злочинима што показује чињеница да се одаје почаст само хрватским жртвама док се српске жртве игноришу и не признају.

„Хрватско правосуђе је и даље етнички мотивисано. У Хрватској постоје двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине, много строжи за Србе него за Хрвате. Хрватске жртве имају све почасти, њима се одају признања, док се српске жртве игноришу“, рекао је Линта. Он је позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да коначно покрене истраге против свих одговорних у акцији „Бљесак“, и не само у тој акцији, већ и у другим хрватским злочиначким акцијама. У питању су хрватски команданати који су одговорни за злочине над српским цивилима и заробљеницима у акцији „Бљесак“ Петaр Стипетић, Младен Круљaц, Иван Басарaцa Лукa Џанкo, Маријан Марековић, као и команданти осталих хрватских војних јединица које су учествовале у тој злочиначкој акцији.

„Без кажњавања починилаца ратних злочина, без признања свих жртава, нећемо никада моћи говорити о било каквом повјерењу, а камоли о помирењу између српског и хрватског народа и генерално међу свим народима који живе на простору бивше Југославије“, истакао је Линта.

Хрватске војне и полицијске снаге извеле су 1. и 2. маја 1995. године у Западној Славонији, која је тада била под заштитом УН, злочиначку акцију „Бљесак“ у којој је за само 36 часова убијено или нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, те протјерано око 15.000 Срба.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6617″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1493649761564″]
Нема коментара

Напишите коментар