Вулин: Србија ће помоћи градњу централног спомен обиљежја у Невесињу

На иницијативу замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у Региону у Скупштин Србије Миодрага Линте, у суботу 25. фебруара 2017. године у Палати Србија министар Александар Вулин примио јe начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића, предсједника Одбора ратних војних инвалида и замјеника предсједника БОРС Војина Гушића и делегацију Удружења Невесињаца у Београду.

Начелник Авдаловић упознао је министра Вулина са намјером општине Невесиње да се заврши централно спомен обиљежје борцима за слободну Херцеговину.

– Ради се о споменику који персонификује све људе који су загледани у бољу сутрашњицу отаџбине. Ријеч је о борцима за слободну Херцеговину још од Невесињске пушке, Балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата, као и овог посљедњег отаџбинског, гдје су страдања била у Невесињу и највећа- рекао је Авдаловић.

Он је објаснио да је на јавном конкурсу расписаном 2001. године побиједило идејно рјешење познатог српског вајара из Београда Миодрага Живковића.

– По мом скромном мишљењу идејно рјешење споменика је фасцинантно. Међутим, такав споменик ће поприлично да кошта и наша општина нема толика финансијка средства која би могла да одвоји. Упутили смо захтјеве Влади РС. Надамо се и очекујемо да ћемо помоћ добити и од Владе Србије и министра Вулина – рекао је начелник Авдаловић за Слободну Херцеговину.

Он је објаснио да је генерални план је да за Митровдан у присуству државних званичника РС и Србије овај споменик свечано буде откривен у Невесињу.

Министар Вулин је рекао да би историја српског народа сасвим сигурно била другачија да није било Невесињске пушке и да о њеном значају не треба трошити ријечи.

– Држава Србија жели да помогне и да учествује у градњи оваквог споменика. Ова државна администрација Србије заједно са Републиком Српском је покренула активности везане за обиљежавање значајних историјских датума за српски народ – рекао је министар Вулин и објаснио да се то односи на обиљежавање годишњица Јасеновца, Козаре, Дана уласка српске војске у Бањалуку и Карађорђевог устанка. Он је рекао да ће се у овај календар додати и датум када се обиљежава годишњица Невесињске пушке, а који се прославља сваког другог викенда у јулу.

– Ово је прилика и да нашем народу упутимо јасну поруку да Србија мисли на Херцеговину – нагласио је Вулин који је обећао да ће у најкраћем могућем року да одговори са коликим финансијским средствима Србија може да помогне градњу спомен обиљежја,

Начелник Авдаловић је још једном нагласио да цијела Херцеговина данас има економске и демографске проблеме и да се мора пронаћи начин да се људи задрже у Херцеговини.

Миодраг Линта је затражио од министра Вулина да се организује састанак са Привредном комором Србије и надлежним министарствима у покушају да се пронађу заједничка рјешења која би помогла економски оправак Херцеговине.

Такође, Линта је апеловао на министра Вулина да се помогне иницијатива Српског националног друштва „Пребиловци“ за изградњу спортског игралишта у једном од најстрадалнијих села у Другом свјетском рату.

– Веома добро знамо коју су голготу прошли Срби у Пребиловцима и наша је велика радост што данас то мученичко село има дјеце. Градњом спортског терена била би велики стимуланс и охрабрење не само повратницима у Пребиловцима, већ и свим Србима у долини Неретве – рекао је Линта.

Министар Вулин се сложио са том оцјеном и обећао да ће ургирати у надлежном Министарству омладине и спорта да се реализује градња спортског терена у Пребиловцима.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић је министру Вулину уручио књигу Јевта Дедијера “Херцеговина” и позвао га да буде гост Невесиња на обиљежавању празника Невесињске пушке и Митровдана.

У делегацији Удружења Невесињаца у Београду састанку су још присуствовали Зоран Јањић, Зоран Миловић и Наташа Глигорић.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5601″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1488640171658″]
Нема коментара

Напишите коментар