У Брчком обиљежено 27 година од страдања Срба у “Олуји”

У Брчком је синоћ код Споменика српским браниоцима Брчког одржан парастос и молитвено сјећање на жртве Олује, те aкадемија сјећања на бројна распећа која је српски народ прошао у 20. вијеку. Сви присутни су прислуживањем свијећа и полагањем бијелих ружа обиљежили 27 година од страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, који се обратио на aкадемији сјећања, рекао је да је у историји српског народа ово један од најтужнијих датума, којих је, нажалост, било превише.

„Ово је сасвим сигурно један од најтужнијих датума у нашој историји, а нажалост таквих датума је било много и за много веће народе. Злоба није нешто што дијели народе и вјере и појединце. То је нешто што се налази у срцу сваког појединца и колеба се. На нама је да се, као народ, одбранимо од таквог зла. Оно што је константа кроз цијелу историју је да је управо наш народ био највећа жртва кад год је долазило до појаве зла на некаквој свјетској и историјској позорници. У сваком случају на нама је да се сјећамо оваквих догађаја да упозоравамо да се ово никада никоме и нигдје не би више поновило“, рекао је овом приликом Синиша Милић предсједник Скупштине дистрикта.

Помен на прогнане и убијене одржан је у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјете” и “Конзервативног клуба” из Брчког у оквиру манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује“. У име организатора Милош Суботић, члан Конзервативног клуба из Брчког је рекао да, док неки славе протјеривање и убијање цивила, српски народ се, како доликује, присјећа оних који су убијени и протјерани са својих вјековних огњишта.

“Драго ми је да у Брчком обиљежавамо 27 година од геноцида и највећег етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Иако је Српска Крајина пала, ми се и даље итекако сјећамо тих дана током којих су многи Срби из Крајине потражили уточиште и у Брчком. Надамо се да ћемо се вратити у Книн”, истакао је Суботић.

а истом мјесту присутнима се видео поруком обратио проф. др Милош Ковић, историчар и редовни професор Универзитета у Београду коме је 13. марта забрањен улаз у БиХ. У програму су учешће узели и гуслар Лука Бошњак, те рецитаторска секција “Просвјете”.

Помен на прогнане и убијене  одржан је у организацији  СПКД “Просвјете” и “Конзервативног клуба” у оквиру манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује”, а манифестацију је пратила изложба икона сестре Марије из манастира Јасеновац.

Манифестација је почела 27. јула на Тргу младих, концертом косовско-завјетних пјесама у извођењу тринаестогодишње дјевојчице са Косова и Метохије Павлине Радовановић и изложбом икона “Свети новомученици јасеновачки у свјетлу васкресења” сестре Марије из манастира Јасеновац. Наредног дана у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” професор Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого одржао је предавање о страдању српског народа. Манифестација ће бити завршена 6. септембра изложбом слика из Доње Градине о страдању Срба, Рома и антифашиста.

Преузето са: Радио Брчко

Нема коментара

Напишите коментар