Марш „Стазом егзодуса“ 10. септембра

У оквиру обиљежавања 27 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, 10. септембра биће одржан Марш „Стазом егзодуса“ у организацији Завичајног удружења Завидовићана из Добоја.

Предсједник Удружења Зоран Благојевић рекао је Срни да је све спремно за одржавање марша са којег се годинама указује на страдања и звјерске злочине над Србима и шаље порука да се и даље трага за тијелима несталих борца и цивила, те да злочинци морају бити кажњени.

Марш „Стазама егзодуса“ почеће у 8.00 часова у Тумарама на Озрену послије литургије у Цркви Свете Тројице.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Ријеч о „камионском путу“, који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

– Учесници марша ће се између 14.00 и 15.00 часова окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци – навео је Благојевић.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, који су подигнути у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Благојевић је навео да се од општинских власти у Завидовићима чека сагласност за постављање капеле са исписаним именима Срба са овог подручја страдалих у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату, чије је пројекат направљен, а обезбијеђен је благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Благојевић је подсјетио да су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе „Ураган 95“, „Фарз 95“ и „Бадр ал Босна“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и припадницима пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

„Марш стазом егзодуса“ је подсјећање на егзодус и окончање етничког чишћења Срба, и то око 22.000 из Зенице, око 2.000 из Жепча, око 11.000 из Завидовића, око 4.000 из Бановића, који су спас до 1995. године потражили у Возући или им је она била транзит за даље.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар