Комеморација за српске жртве села Уздоље

За злочине почињене у месту Уздоље, као ни за оне у околним книнским селима Орлић, Марковац, Бискупија и Врбник још увек нико није одговарао.

У организацији Општине Бискупија и њеног Већа српске националне мањине, у селу Уздољу код Книна одржана је комеморацију цивилним жртвама Војно-полицијске акције „Олуја“, на месту злочина над осморо српских цивила, који су убијени након уласка хрватске војске у Книн августа 1995. године.

Шестог августа 1995. године, дан након уласка хрватске војске у Книн, тројица припадника хрватских војних снага, у селу Уздоље код Книна, затекли су у својим домовима осморо српских цивила. Након застрашивања, псовки и претњи, доведени су испод стабла храста недалеко од главног пута ка Книну и усмрћени хицима из аутоматске пушке. Само због тога што су били Срби, тај дан убијени су Милица Шаре (1922.), Стево Берић (1933.), Јања Берић (1932.), Ђурђија Берић (1916.), Крстан Шаре (1931.), Милош Ћосић (1923.) и Јандрија Шаре (1932.). Једна особа, сведок њиховог страдања, преживела је и поред два примљена метка, те успела побећи у оближњу шуму и захваљујући томе остала жива. Исти је дан, у засеоку Шаре, у својој кући убијена, а потом запаљена Сава Шаре, рођена 1922. год.

Полагању венаца и паљењу свећа жртвама тог злочина претходио је верски помен који је служио свештеник Епархије далматинске СПЦ, парох марковачки Станко Антић. Званичних изјава у Уздољу није било. Породице жртава, као и локални представници српске заједнице, поручили су како је: „ Ово место страдања и сећања које заслужује да се жртвама поклони у тишини“. Они сматрају како је у последњих двадесет и шест година са овог и сличних места страдања послано много порука и како такве поруке нису резултирале проналажењем починилаца.

У изјави за медије начелник Општине Бискупија Милан Ђурђевић најавио је како ће током наредне недеље бити постављен спомен – крст за све невино пострадале српске цивиле из Уздоља и околних бискупијских села.

– У порти манастира Лазарица ми ћемо поставити један спомен-крст који ће бити збирни споменик за све страдале у операцији „Олуја“ са подручја ове општине. Ради се о 34 људи од којих је највише страдалих било у селу Врбник, затим овде у Уздољу па у селу Бискупија. Да не бисмо у сваком селу постављали посебно споменик, сматрамо да је овако прикладније, а и манастир Лазарица јесте једно централно место окупљања православних Срба читавог овог краја – најавио је Ђурђевић.

Венце испред спомен-обележја у Уздољу поставили су чланови породица жртава, представници Општине и ВСНМ-а Бискупије, као и жупанијске организације СДСС-а, док је црвену ружу симболично положила потпредседница хрватске Владе Ања Шимпрага.

У августу 2017. године, Документа-Центар за суочавање с прошлошћу, поднела је Државном тужилаштву РХ (ДОРХ) казнену пријаву против непознатих починилаца у вези са злочином у Уздољу. Казнена пријава Документе, на темељу које још увек нико није поступио, највећим делом ослања се на чињенице у вези злочина које је у својој истрази расветлио Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу и то пре свега кроз изјаве сведока.

Ика Шаре, ћерка убијеног Милоша Ћосића, раније је од државе тражила надокнаду нематеријалне штете, а након што су је одбиле све ниже правосудне инстанце, о њеном случају крајем 2021. одлучивао је Уставни суд. Уз издвојено мишљење судија Андреја АбрамовићаЛоворке Кушан и Горана Селанца, Уставни суд потврдио је ранију пресуду, којом је у међувремену преминулој Ики Шаре због застаре одбијено право на накнаду штете и наређено да плати 14.500 куна судских трошкова. У истом наврату, по први пут у историји хрватског правосуђа, судије су утврдиле да је истрага једног од бројних злочина почињених током и након „Олује“ била неуспешна.

За злочине почињене у месту Уздоље, као ни за оне у околним книнским селима Орлић, Марковац, Бискупија и Врбник, где је у неколико дана након „Олује“ убијено још 34 српских цивила, још увек нико није одговарао.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар